Otthona előtt lőtték agyon a New York-i maffiavezért

külföld
2019 március 14., 08:03
comments 123

Helyi idő szerint szerda este Staten Island-i otthona előtt agyonlőtték Francesco "Franky Boy" Calit, a New York-i maffiához tartozó Gambino család (maffiaértelemben vett család, nem vér szerinti) fejét. A BBC jelentése szerint az 53 éves maffiafőnököt több lövéssel végezték ki, a kórházba szállítás után vesztette életét.

Francesco "Franky Boy" Cali az olasz rendőrség 2008-ban kiadott képén.
photo_camera Francesco "Franky Boy" Cali az olasz rendőrség 2008-ban kiadott képén. Fotó: HANDOUT/AFP

A helyi sajtó szerint 1985 óta ez az első célzott merénylet a városban egy maffiafőjök ellen - akkor szintén a Gambinók akkori vezérét, Paul Castellanót lőtték agyon egy étterem előtt.

A Gambino a New York-i olasz maffia öt nagy családjának egyike, a többi négy a Genovese, a Lucchese, a Colombo és a Bonanno család. A Gambinók legismertebb capója John Gotti volt, akit 1992-ben 13 rendbeli gyilkosság miatt ítéltek el, és aki 2002-ben hunyt el. A Colombo család egykori feje, Carmine Persico a múlt héten, 85 éves korában hunyt el, 33 évet töltött le 139 éves börtönbüntetéséből.

A szemtanúk beszámolói szerint Calit gyilkosa legalább hatszor meglőtte, aztán még át is hajtott rajta autójával, mielőtt menekülőre fogta volna. A támadás után Cali családtagjai kirohantak az utcára, majd a teste fölött ülve zokogtak.

A rendőrség közleménye szerint a merénylet indítéka még nem ismert. "Nincsenek őrizetbe vételek, a nyomozás folytatódik" - írták.

Cali a szóbeszéd szerint 2015-ben vette át a család vezetését Domenico Cefalutól. Maffiózó létére rövid a priusza, a BBC tudomása szerint csak egyszer volt büntetve, 2008-ban zsarolás miatt 16 hónapot ült. Cali halálának napján a bíróság pont felmentette egy másik maffiacsalád, a Bonannók két főnökét, Joseph Cammarano Jr.-t és John Zancocchiót a zsarolás és pénzbehajtás vádja alól. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.