Ennyire nyíltan még senki nem mondta el, hogy az évi tízmilliárd forint közpénzből támogatott határon túli akadémiák a Puskás Akadémia céljait szolgálják

foci
2019 március 19., 12:18
comments 152

Van, hogy érdemes elolvasni egy Origo-cikket, amiben azt igyekeznek bemutatni, hogy milyen fantasztikusan térül meg a kormány támogatása. Az írás a Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról szól. A csíkszeredai is része annak a határon túli labdarúgó akadémia hálózatnak, amit az Orbán-kormány épített ki, és támogat évi tízmilliárd forinttal, már három éve. 

Annak idején Semjén Zsolt azzal védte a határon túli fociakadémiáknaknak adott támogatásokat, hogy 

  • az alaptörvény szerint Magyarország felelősséget visel a határain kivül élő magyarok sorsáért, 
  • "a nemzeti alapon szerveződő sportegyesületek nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság közösségi és régiós öntudatának, nemzeti identitásának megerősítéséhez" 
  • és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia működése a régió önrendelkezési törekvéseit is pozitívan befolyásolhatja.  

Kevesebb pátosszal nyilatkozott az Origónak Dusinszki Zoltán, a csíkszeredai intézmény szakmai igazgatója arról, hogy miért jött létre a Székelyföld Labdarúgó Akadémia:

„Az akadémia a székelyföldi magyar közösség számára lett létrehozva 2013-ban, azzal a céllal, hogy felkutassuk és képezzük a régió tehetséges fiatal játékosait, majd közülük a legügyesebbeket átadjuk az akadémia szakmai felügyeletét is ellátó Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának,ahol a felcsúti csapat színeiben bemutatkozhatnak a magyar élvonalban”.

De ez nemcsak a csíkszeredai akadémiára igaz, a cikk szerint a Puskás Akadémia „szakmai felügyelete azt jelenti, hogy a csíki akadémia a felcsúti intézmény szakmai irányvonalát követve működik, amit Magyarországról folyamatosan ellenőriznek is. Ezzel egyébként nincsenek egyedül, hiszen 

további határon túli akadémiák – így az eszéki (Horvátország), a topolyai (Szerbia), a dunaszerdahelyi (Szlovákia) és a munkácsi (Ukrajna) is hasonló elvek szerint működik”. 

Mint legutóbb megnéztük, Mészáros Lőrinc horvátországi klubjának akadémiáján, Eszéken nem sok magyar gyerek játszik.

Az, hogy a 3 év alatt 30 milliárd forinttal támogatott határon túli akadémiákból végső soron a felcsútiak húznak hasznot, korábban is sejthető volt, de ennyire nyíltan még nem mondta ki senki. A hétvégén egy csíkszeredai, de időközben már Felcsútra szerződtetett 18 éves játékos, a korosztályos román válogatott Tamás Nándor szerzett győztes gólt a Puskás Akadémiában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.