Matteo Salvini abszurdnak nevezte a Fidesz néppárti felfüggesztését

külföld
2019 március 21., 05:24
comments 253
Orbán Viktor Matteo Salvinivel 2018. augusztus 28-án, milánói találkozójuk után.
photo_camera Orbán Viktor Matteo Salvinivel 2018. augusztus 28-án, milánói találkozójuk után. Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Orbán Viktornak a jelek szerint még politikai szövetségeseit is sikerült összezavarnia. Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga párt vezére, olasz belügyminiszter "abszurdnak" nevezte "Orbán Viktor felfüggesztését", mert szerinte Orbán "népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi", írja a Magyar Nemzet.

Salvini tehát úgy értékelte a történteket, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Lényegében ez is történt, csak a Fidesz kiharcolta, hogy az erről szóló határozatba foglalják bele, hogy mindez a Fidesz egyetértésével történt. Mindezt azután, hogy még a szerdai ülés előtt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ha szavazással függesztik fel őket, akkor kilépnek. Orbán maga is arról beszélt, hogy az egész vita alatt a kezében szorongatta a kilépésről szóló levelet.

Mégis, a történtek után a Fidesz úgy magyarázta a helyzetet, hogy valójában nem is a Néppárt függesztette fel a Fidesz tagságát, hanem a Fidesz önként, önmaga függesztette fel tagságát a Néppártban.

Ezt az olvasatot az olasz politikusoknak nem sikerült beadni. Salvini mellett a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom nevében nyilatkozó Laura Ferrara EP-képviselő is a Néppárt, és nem a Fidesz döntéseként értékelte a kizárást, amit egyből bírált is. "Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek a nézetei védhetetlenek" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.