Alig 60 évre elegendő termőtalajunk maradt a bolygón, közben az útra ömlik az illegálisan lerakott szemét Felsőszentiván határában

természetvédelem
2019 március 24., 18:32
comments 192

Egy év alatt több mint 100 négyzetméteres szeméthegy gyűlt össze a Bács-Kiskun megyei Felsőszentiván határában - számolt be az RTL Híradója. A riport szerint a faluban megfelelően működik a szemétszállítás, sokan mégis a szántóföldek mellé hordják a romlott befőttet, a szükségtelenné vált műanyagjátékokat vagy a birkatetemeket.

A riport szerint korábban lőtér működött itt, az abból megmaradt gödröt kezdték szeméttel feltölteni.

Az utóbbi napokban országszerte több közterületen is önkéntesek szedték az illegálisan lerakott szemetet a Te szedd! akció keretében, és az RTL szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az akció örvén belengette, hogy a kormány súlyosbítani tervezi az illegális szemétlerakás büntetését, a jövőben ez bűncselekménynek számítana majd szabálysértés helyett.

Az illegális szemétlerakással nemcsak az a gond, hogy baromi csúnyává teszi közös tereinket, de az is, hogy rettenetes károkat okoz a növény- és állatvilágban. A felsőszentiváni eset különösen súlyos példa ugyanis az illegális szeméthegy művelés alatt élló földek közvetlen szomszédságában fekszik, így szennyezi is a használatban lévő termőtalajt.

Mindezt 2019-ben, amikor már évek óta tudjuk, és 2017-ben az ENSZ egy jelentése is megerősítette, hogy a talajromlás jelenlegi léptékével kalkulálva

kb. 60 éve van hátra a ma ismert mezőgazdaságnak.

A földkéreg felső rétegét, a mezőgazdasági művelésre alkalmas, tápanyagban dús talajt jelenleg sokkal gyorsabban merítjük ki és szennyezzük, mint amilyen gyorsan az képes lenne újratermelődni. A talaj kimerülése és romlása látszik a Gödöllői Agrártudományi Egyetem évekkel ezelőtti kutatásából, amiben kiszámolták, hogy  élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra. A talajromlás egyébként Kínában a leggyorsabb, de az Egyesült Államokban is jelentős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.