Románia is Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetségét

külföld
2019 március 24., 16:27
comments 198

Viorica Dancila román miniszterelnök a legnagyobb, Izrael érdekében tevékenykedő amerikai lobbiszervezet, az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) washingtoni konferenciáján bejelentette, hogy Románia követi az Egyesült Államok példáját, és Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

A miniszterelnök biztosította az AIPAC-et arról is, hogy Románia mindig is Izrael stabil barátja és szövetségese marad az Európai Unióban.

Dancila bejelentése előtt nem sokkal Juan Orlando Hernández hondurasi elnök jelentette be, hogy országa „haladéktalanul” diplomáciai képviseletet nyit Jeruzsálemben. A román lépést hónapok óta készítik elő, tavaly októberben például be is jelentette a román kormány, hogy elkészült a jelentésük, ami a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, és a diplomáciai képviselet által lehetségesen használatba vehető jeruzsálemi épületeket elemzi.

Izrael állam Jeruzsálemet tartja a fővárosának, és a kormány bátorítja is partnereit, hogy nyissanak nagykövetséget Jeruzsálemben. Ezt azonban sok állam azért nem hajlandó megtenni, mert a palesztinok is Jeruzsálemet szeretnék megtenni államuk fővárosának, így a város jogállása nem maradéktalanul tisztázott. A modern Izrael születése után Jeruzsálem évekig ketté volt osztva, keleti részét az arabok nevében Jordánia, a nyugatit pedig Izrael ellenőrizte. Az 1967-es háborúban ez megváltozott, Izrael kiterjesztette befolyását az egész városra. (Jerusalem Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.