Négyórás zenei tábor, háromórás autómentes nap, mesemondás félmillióért

bűnügy
2019 március 28., 10:36
comments 242
  • Újra lecsapott az EU pénzére a DFT Hungária Kft. és a körülötte létrejött céghálózat.
  • Ezen cégek specialitása az, hogy teljes abszurd, felesleges és erősen kamugyanús képzéseket, illetve értelmetlen és nagyon sokszorosan túlárazott programokat szerveznek uniós pályázati pénzből, önkormányzatoknak.
  • Szinte képtelenség utólag ellenőrizni, hogy ezeket tényleg megtartják-e, de az sem jobb, ha igen.
  • Mindezt EU-s pályázatokon osztott közpénzből, pont azoktól a magyaroktól elvéve az esetleges kitörés lehetőségét, akik a legjobban rászorulnának
  • Egyes programjaik Hadházy képviselő szerint már annyira abszurdak, mintha szándékosak gúnyolódnának ezáltal az elesetteken.
  • Miután Hadházy és több oknyomozó oldal a múltban többször is leleplezte őket, visszahúzódtak, de Hadházy most kiderítette, hogy újra aktívak, sőt egyenesen virágoznak.

Kis falvak, leszakadó térségek, halmozottan hátrányos helyzetű lakosok. Az ember azt hinné, hogy ezekben aztán nincsen pénz. Először néhány konkrét példán mutatnám be, hogy ez mennyire nincs így.

Nincs tutibb üzlet a háromórás autómentes napnál, főleg ott, ahol úgysem autózik senki

Gersekarát egy durván 600 fős Vas megyei falucska. Két párhuzamos utcából és egy azokat összekötő rövidebből áll. A település mérete miatt értelme sem lenne autóval járni itt, nem is teszi senki. A cégháló egyik tagja itt tart 3 órás „autómentes napot” 500 ezer forintért.

A EU-pénzosztások történetének legrövidebb táborozása

Gyenesdiás és több környékbeli falu együtt nyert meg egy pályázatot, ami 40 millió forintot jelent 40 darab pár órás esemény megrendezésére. A gyakorlati munkát itt is a főszereplő cégcsoportra bízták. Sok kisgyerekes szülő nem kis problémája, hogy a gyereke nem bír/hajlandó idegenben aludni, így lehetetlen elküldeni nyári táborba. Ezt a problémát bravúrosan oldják meg a projektben résztvevő, 800 fős zalai Karmacson, ahol a szervezőknek 1 millió forintot hozó „nyári zenetábor gyerekeknek” összesen 4 órán át tart, a tartalma meg annyira klassz, hogy inkább idézem:

„A rendezvény során a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni kisebb zenei eszközökkel”.

Két egymilliós bőrt ugyanarról a májusfáról

Az ilyen álprogramok egyik nehézsége, hogy egy idő múlva nehéz lehet újat kitalálni. Az 1000 lakosú zalai Várvölgyön ezt úgy oldották meg, hogy 1-1 millió forintot vesznek fel erre a két, egymástől gyökeresen (szándékos a szóvicc!) eltérő, májusfa-központú programra. A technikát nevezhetjük EU-pénz-klónozásnak is:

1.) „Májusfa állítás és anyák napja 

Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban. Tartalom: A hagyományosnak számító májusfa állítás áll a rendezvény középpontjában, emellett az anyák napjára készülhetnek a résztvevők, ahol lehetőségük lesz kosárfonásra is."

2.) „Májusfa kitáncolás 

Az Ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban.Tartalom: A rendezvény alkalmával a hagyományos májusfa állítás és kitáncolás mellett kosárfonás is fogja színesíteni a szervezett programokat.”

Hogy pontosabban el tudd képzelni, mi kerül ebben darabonként egymillióba, itt a 2017-es májusfa-kitáncolásról forgatott remek tényfeltáró videó:

link Forrás

Az egymillió forintos éjszakai túra

Várvölgy a jelek szerint nemcsak falu, hanem egy EU-pénzektől duzzadó tőgy is egyben, itt ugyanis sima éjszakai túrát is szerveznek uniós ingyenpénzből, egymillió forintért.

A legendás Zalaszántói Egészségmegőrző Alma

A szintén aprócska, 950 lakosú Zalaszántón minden ráköltött fillért megér abból a 100 millióból a Szántói Egészségmegőrző Nap. Ezen ugyanis, a csodás „műszaki leírás” szerint

„(...) előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők az egészséges életmód jegyében, ahol többek között kis- és nagyüzemi almatermelésről lesz szó Dick Maurick előadásában.”

Azon felül, hogy a kis- és nagyüzemi almatermesztés milyen egészséges lehet a friss levegőn, érdekesség még, hogy a „Dick Maurick” egy olyan, a mai világban igen ritka név, amire egyetlen találat sincsen a Google keresőben.

Az európai történelem legdrágább meséje és legdrágább ingyenreklámja

Balatonföldvár környékén maga a hálózat anyacége, a DFT Hungária nyerte el 53 órányi rendezvény megszervezését durván 29 millió forintért, vagyis óránként több, mint félmillióért. És hogy mikért lehet manapság Magyarországon 500 ezret felnyalni egyetlen óra alatt? Tökéletes példa erre az „Anyatejes Világnap” nevű rendezvény. Ami 3 órás, ami alatt lemegy 3 darab egyenként 1 órás előadás, darabja vastag félmillióért. Konkrétan a következők:

  1. „1 előadó bemutatja Helen Doron English nyelvtanulási módszerét”. Vagyis közpénzből kapnak 500 ezret, hogy egy kisgyerekeket oktató magán nyelviskolát reklámozzanak. Felhívnám a figyelmet a néhány évesek angolra tanítása és az anyatej között fennálló tagadhatatlan összefüggésre.
  2. „1 előadó mesét mond”. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: az európai adófizetők 540 ezer forintjából, amit jól is el lehetett volna költeni a szegényekre és kisfalusiakra. De a mesék remélhetőleg legalább a szoptatásról szólnak.
  3. „2 előadó, akik olyan eszközöket mutatnak be, amik megkönnyítik az édesanyák mindennapjait”.

Úgy fognak önéletrajzot írni, mint a világon kevesen

A sok abszurd, pár órás programhoz képest néha az ellenkező véglet ejti ámulatba az embert. A Zala megyei Reziben egymillióért szerveznek önéletrajzíró tanfolyamot a legelesettebbeknek. A szervezők szép szavaival:

„Tartalom: az önéletrajz megírása az első és legfontosabb lépés az állásra való jelentkezés előtt, ezért szükséges kiemelt figyelmet fordítani a megírására, annak érdekében, hogy figyelemfelkeltő legyen és egyben jó benyomást keltsen. A képzések alkalmával a résztvevőknek példaönéletrajzok elemzésével elsajátíthatnak olyan technikákat, ami hasznukra válhat saját önéletrajzuk elkészítésénél."

Csakhogy ez a tanfolyam 30 órás! Ha ezt tényleg megtartják és nemcsak jelenléti íveket írogatnak alá, a túlképzett résztvevők a végén úgy fognak önéletrajzot írni, mint Winston Churchill, Vas István vagy Ozzy Osbourne.

Ezek mind kiragadott példák voltak abból a rengetegből, amiket Hadházy Ákos független képviselő szedett össze korrupciós oknyomozásai közben. De itt az ideje megismerkednünk a főszereplőkkel.

Klasszikus módszerekkel dolgozik EU-pályázatok és a közbeszerzések veteránja

A fent emlegetett példák mindegyikében ugyanaz a cég, a DFT Hungária Kft, illetve a hozzá kapcsolódó jó pár cégből álló hálózat a főszereplő - magyarázta Hadházy Ákos. (A szatellitcégek jellemzően  a DFT alkalmazottainak tulajdonában vannak.) Ők alapvetően két csatornán keresztül jutottak jó pár milliárd forintnyi EU-pénzhez az elmúlt években és a fent részletezett friss esetekben is:

  1. Bizonyos esetekben maga a DFT vagy valamely hozzá kapcsolódó cég nyert direktben EU-s pályázatot. 
  2. Sok esetben maga a pályázó névleg ugyan egy helyi önkormányzat vagy több helyhatóság szövetsége volt, de magát a pályázatot valójában a DFT-érdekkör készítette el és a konkrét megvalósításra végül velük szerződött le az önkormányzat.

Amikor az utóbbi volt a felállás, vagyis amikor a fizetős munkát közbeszerzési eljárással adta ki a győztes önkormányzat, a verseny Hadházy Ákos szerint igazából álverseny volt, amennyiben a Hálóhoz tartozó cégek indultak el „egymás ellen”. Ha egyáltalán szerveztek közbeszerzést, mert előfordult, hogy ezt is megkerülték.

Hogy mekkora összeget szerezhettek meg összesen? Ezt csak megbecsülni lehet, de támpontok azért akadnak. Az Átlátszó ebben a pont két éve írt tényfeltáró cikkében például azt írja, hogy a DFT-kör az azt megelőző 3 évben „legalább 6 milliárd forintot pályázott össze”. Egy másik átlátszós cikk szerint 2006 és 2015 között a hálózat mintegy 10 milliárd forint pályázati forrást nyert el. 

Amikor a fenti, darabonként pár százezer vagy 1-2 millió forintos, vagyis bizonyos értelemben piti összegről szóló példákat olvasod, érdemes nem elfelejteni, hogy ezek eleve jó pár ilyen eseményt/képzést jelentő csomagpályázatok és a rengeteg kisebb összegből előbb tíz- és százmilliók, évek alatt pedig milliárdok lesznek.

Ráadásul ennél a műfajnál a legnehezebb utólag bebizonyítani, ha mondjuk még azt az abszurd eseményt sem tartották meg valójában, amivel pályáztak. Ha ugyanis vannak aláírt jelenléti ívek - márpedig jellemzően vannak - akkor sem az aláíratóknak, sem az aláíróknak nem érdekük elfecsegni, hogy ha mondjuk nem is képezték őket semmire, csak megkérték őket egy aláírásra. Ki vádolná meg saját magát okirathamisítással?

Rajtuk kívül soha senki nem volt ennyire őszinte

„A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon. Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent. És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb.” 

Ezt Ács Rezső, Szekszárd akkori fideszes polgármestere mondta 2012-ben, a színfalak mögött, egy másik képviselő kérdésére, miszerint miért kellett egy bizonyos közbeszerzést túlárazni. A beszélgetés azért lett híres, mert Hadházy, akkor még fideszes önkormányzati képviselőként rögzítette, majd publikálta a hangfelvételt.

A DFT-csoport viszont arról is híres, hogy nem ennyire titkolózó: volt legalább egy alkalom, 2008-ban, amikor az egyik vezetőjük az EU-pénz-síbolás-pályázás történetében egészen példa nélkül álló módon jegyzőkönyvbe mondta, hogy milyen módszerekkel dolgoznak. És ezek a módszerek kísértetiesen megegyeztek az Ács által emlegetettekkel. Illetve pontosan ugyanazok voltak, mint a Tiborcz István-féle Elios bűnügyeiben: 

egy cég azzal keres meg önkormányzatokat, hogy ha hajlandók elindulni egy pályázaton, amiről addig nem is tudtak, akkor a cég ingyen megcsinálja helyettük az egész pályázatot, beadja, megnyeri, nekik szalmaszálat nem kell keresztbe tenniük, kivéve persze annyit, hogy a végén a céget bízzák meg a munka tényleges elvégzésével. Jellemzően jóval drágábban, mint amennyibe az adott dolog/szolgáltatás normál piaci alapon került volna.

Még 2008-ban, szocialista kormányzás alatt történt a már akkor fideszes irányítás alatt álló Tolna városában, hogy a közgyűlésben szóba került, hogy egy cég, a DFT Hungária, azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy lenne itt egy szervezetfejlesztési pályázat, amin elindulhatnának. És Csikesz Tamás, a DFT ügyvezetője teljes nyugalommal jegyzőkönyvbe mondta, hogy mit ajánlanak: (itt olvasható az egész, a június 12-i ülés a dokumentum közepe táján szerepel)

„Mi 100% kockázatot vállalunk a pályázattal kapcsolatban, hiszen azt ingyen elkészítjük, semmilyen költséget nem számolunk fel, csak egy kötelezettségvállalást kérünk, arra az esetre, ha a Hivatal a pályázaton nyer. A kötelezettségvállalás ebben az esetben a projekt megvalósítását is csak a DFT-Hungária Kft. végezheti.”

Tehát nyíltan elmondta a lényeget, miszerint a győzelemért cserébe a megbízatást kérik. Csakhogy van itt egy kis probléma, mármint azon kívül, hogy ez törvénytelen. Az ilyen megbízatásokat egy önkormányzat általában csak közbeszerzési pályázaton adhatja ki. Ilyenkor hogy lehet biztosítani, hogy tényleg a DFT fusson be? 

Takács János képviselő rá is kérdezett:

„A határozatban azt látom, hogy a Képviselő-testület nyertesség esetén […] a DFT-Hungária Kft-vel kíván együttműködni, amennyiben […] nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni a szolgáltatás megrendelésére. A kérdésem az lenne, hogy mitől függ az, hogy kell-e majd közbeszerzési eljárást lefolytatni, avagy sem, illetve, hogy megfelel-e a jogszabályoknak, ha ezzel a tartalommal írjuk alá a szerződést?”

Mire Csikesz teljes nyíltsággal javaslatot tett egy klasszikus, törvénybe ütköző közbeszerzési csalásra, konkrétan a megbízás részekre szedésére, hogy annak darabjai külön-külön már a közbeszerzési értékhatár alá essenek:

„Véleményem szerint, amennyiben a pályázati összegen belül külön-külön számítjuk a képzés, az árubeszerzés, és az elemző szolgáltatás összegét, úgy lehetőség van arra, hogy elkerüljük a közbeszerzési eljárás lefolytatását.”

De arra is volt megoldása, ha mindenképp ki kell írni a pályázatot:

„Amennyiben mégis szükség lesz az eljárás lefolytatására, szinte biztos vagyok benne, hogy a DFT- Hungária Kft. lesz az egyetlen pályázó, mivel olyan széleskörű tevékenységi körrel és olyan minősítésekkel rendelkezik, ami szinte egyedülálló az országban.”

Hadházy - aki az egész ügyet a csütörtöki, Korrupciófó nevű tájékoztatóján hozta nyilvánosságra - a 444-nek összefoglalóan ezt mondta:

„A legnagyobb aljasság a legszegényebbek pénzét ellopni. Az ügy rendszerszintű csalásra utal: ezeknek az EU pénzeknek az elosztása sem történhetett nagyon máshogyan, mint hogy a DFT cég ajánlotta fel szolgálatait már jóval a közbeszerzés kiírása előtt. A magyar ügyészséghez nincs értelme fordulni, persze, az OLAF -nak mindenesetre elküldöm a részleteket. Ez persze semmire sem megoldás, az igazi megoldást csak az Európai Ügyészséghez csatlakozás jelenthetné”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.