Orbán szerint a muszlim emberek civilizációs válságot okoztak Európában, „a Kelet Nyugatra jött”

POLITIKA
2019 április 09., 08:37
comments 321

Az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete piliscsabai épületének keddi avatóján mondott ünnepi beszédében jelentette ki a miniszterelnök, hogy szerinte

„az Európát érintő migrációs válság valójában civilizációs válsággá szélesedett, a Kelet Nyugatra jött.”

Orbán Viktor kijelentette: „az iszlám kultúra új területeket foglal magának, egyre nagyobb számban telepednek le muszlimok Nyugat-Európa városaiban, méghozzá önálló tömbökben. Így mára az orientalisztika tudományának földrajzi értelemben vett kutatási területe sem határolható egyszerűen körbe: ma már nemcsak azt kell kutatni, mi zajlik tőlünk keletre, hanem azt is vizsgálni kell, mi történik tőlünk nyugatra.”

„Európa politikai illúzióba ringatja magát, amikor azt gondolja, hogy az iszlám világából jött emberekkel együtt nem kapja meg azokat a törvényeket, szokásokat és konfliktusokat is, amelyek e kultúrán belül hosszú évszázadok óta léteznek,”

tette hozzá.

Emlékezetes: pár éve, 2015-ben még egészen máshogy beszélt. Az egyiptomi elnök budapesti látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kijelentette:

„Európában sok helyen félnek az iszlámtól, és ellenségesen néznek rá, de Magyarország nem ilyen hely. Az iszlám a világ nagy lelki és szellemi alkotása, amiről csak a tisztelet hangján lehet beszélni.”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.