Baleset miatt indított nyomozást a párizsi ügyészség a Notre Dame leégése után

katasztrófa
2019 április 16., 11:49
comments 88
Tűzoltók küzdenek a Notre Dame-ot beborító lángokkal 2019 április 15-én
photo_camera Tűzoltók küzdenek a Notre Dame-ot beborító lángokkal 2019 április 15-én Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

Az MTI a Reuters, a DPA és az AFP nyomán arról ír, hogy a párizsi ügyészség eddig nem vetette fel lehetőségként azt, hogy gyújtogatás miatt égett le a hétfőn a párizsi Notre Dame katedrális, és baleset miatt indított nyomozást. A tűzben leégett a katedrális tetőszerkezete, és leomlott a kúp alakú huszártorony is. Három ember sérült meg könnyebben, két rendőr és egy tűzoltó. 

Remy Heitz párizsi ügyész nyilatkozott is az ügyben. Azt mondta: egyelőre úgy tűnik, baleset történt. Elmondása szerint a baleset pillanatában 50 ember dolgozott az épület felújításán, amikor hétfőn, a kora esti órákban az épület lángra kapott. 

A francia belügyi államtitkár Laurent Nunez a BFM televíziós csatornának kedden azt mondta, hogy még néhány nap kell, mire megítélhető, vajon mennyire tart ki az épület szerkezete. Jelenleg szakértők és építészek mérik fel a károkat. 

A lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és sikerült kimenteni a Notre Dame egyik legértékesebb ereklyéjét,  Jézus Krisztus töviskoronáját is, amit most ideiglenesen a városházán őriznek majd. A jelentősebb műkincseknek nem esett baja.  

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren azt írta, hogy nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre. Ile-de-France régió 10 millió euróval (3,2 milliárd forinttal) segíti meg a felújítási munkálatokat, a Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) támogatást ígért.  

Az Egyesült Államokban is gyűjtenek a katedrális megsegítéséért. Majd' minden európai kormány segítségét ajánlotta fel Párizsnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.