Pert nyert a baranyai férfi, akit úgy megvertek a rendőrök, hogy még azt a lopást is elismerte, amit nem ő követett el

2019 április 16., kedd 9:31

A baranyai férfit még 2013 februárjában verték meg a rendőrök. A bántalmazás miatt elismert egy falopást, amit – mint később kiderült – nem is ő követett el. Végül a rendőrök elleni nyomozást a számos erős bizonyíték ellenére megszüntették. A férfi a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult, ami a keddi ítéletében megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették a férfi emberi jogait.

A férfi - aki gyakorlatilag analfabéta volt, és romaként egy baranyai aprófaluban élt - 2013. február 4-én a rendőrök a sellyei rendőrőrsre állították elő, mert a közeli Gilvánfa határában falopás történt. Csakhogy a férfi eleinte tagadta a dolgot, azt mondta, hogy nem volt a környéken sem. 

Ekkor jöttek a pofonok, három rendőr verte, egyikük meg is rúgta a mellkasán, a szája is felrepedt.Az összevert huszonéves férfi  a kényszer hatására elismerte a falopást, ezután kivitték a helyszínre, majd néhány óra után elengedték. Az utcán találkozott két ismerősével, akik látták, hogy vérzik. Azonnal elment a rendelőbe, ahol látleletet vetetett fel: az arcán vérbőséget (piros foltok, tenyérnyomok), szájában nyálkahártya-sérülést (vérzés), mellkasán pedig „kifejezett nyomásérzékenységet” állapítottak meg.

Két nap múlva tett feljelentést. A nyomozó ügyészség ugyan hosszan elhúzta az eljárást, de például szembesítésre nem került sor, és a szóba jöhető rendőröket sem kutatták fel. Majd 2013. november 15-én megszüntették a nyomozást, mert „nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a feljelentőt tettleg bántalmazták” a sellyei rendőrök. Pedig a bizonyítékokból kiderül, hogy sérülései máshol, mint a rendőrségen nem keletkezhettek. Ugyan a bántalmazott férfi panaszt tett megszüntetés miatt, de azt a Baranyai Megyei Főügyészség még decemberben elutasította.

Mivel a hazai jogorvoslati lehetőségeket már kimerítette, így a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A strasbourgi bíróság mai ítélete szerint a magyar állam sehogy sem tudta igazolni, hogy a férfi sérülései nem a rendőrségen keletkeztek, az ügyészség pedig nem szembesítette az áldozatot az elkövetőkkel, nem gondoskodott a felismerésre bemutatásról sem és alap nélkül vetette el a férfi mellet tanúskodók vallomásait. Mindez aláásta az eljárás hatékonyságát és sértette a kínzás, kegyetlen, embertelen bánásmód tilalmát, amely kötelezést jelent az államok számára a rendőri bántalmazások kivizsgálására. 

A magyar államnak ezért a mulasztásért összesen több mint három millió forintot kell fizetnie.A magyar jogszabályok szerint az írni-olvasni nem tudó személyek kihallgatásánál védő ügyvédet vagy hatósági tanút kell alkalmazni. A baranyai férfi esetében ez elmaradt. De ennél is fontosabb, hogy minden bizonnyal kényszervallatták őt a rendőrök, csakhogy a hatóságok nem nyomoztak kellő eréllyel és gondossággal.