Nyolc robbantásos merénylet, 200-nál is több halott Srí Lankán

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Merényletek sorozata történt húsvétvasárnap Srí Lankán. Többek közt három katolikus templomban és négy szállodánál követtek el pokolgépes merényletet. A támadássorozatot eddig semmilyen szervezet sem vállalta magára. 

Jelenleg 207 halottról tudni, akik közül 35 külföldi, és 450 sérült is van. 

A külföldi áldozatok közt vannak amerikai, brit, török, portugál, indiai, kínai és holland állampolgárok is. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

Vasárnap kora délelőtt szinte egyszerre történt hat merénylet. A fővárosban, Colombóban a Szent Antal templomot, és három luxusszállodát támadtak meg. A Colombótól 30 kilométerre északra fekvő Negombo Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában és a 250 kilométerrel keletre lévő Batticaloa egyik templomában volt detonáció a húsvéti szertartás idején. Úgy tudni, a detonációk egy részét öngyilkos merénylők okozták.

A hetedik robbanás órákkal a többi után a főváros egyik peremkerületében, Dehivelában, egy kisebb szállodában. Itt legalább két ember meghalt. Valamivel később egy másik colombói külvárosban egy lakóövezetben robbant bomba. Ebben a támadásban három helyi rendőr is meghalt. Egyes hírek szerint ezt a két utóbbi merényletet az első hat robbantás felelősei követték el, menekülés közben.

Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP
Fotó: Ishara S. Kodikara/AFP
Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát, a szigetországban kijárási tilalmat rendeltek el, és ideiglenesen korlátozták a Facebook, az Instagram és egyén közösségi média oldalak elérhetőségét.

A BBC riporterének egy meg nevezett miniszteréiumi forrás azt mondta, hogy semmilyen előjele nem volt a merényletsorozatnak, a hírszerzésnek sem voltak előzetes információi.

A 21 milliós Srí Lanka többségében buddhista vallású, a katolikusok arányát 6-8 százalékra teszik. Utóbbit egyaránt gyakorolják szingalézek és tamilok is. Ezt sokaknak nem tetszik, ahogy az sem, hogy a katolikusok támogatják azokat a nemzetközi vizsgálatokat, amik feltárnák, hogy a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 között zajló polgárháborúban. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.