Orbán Viktor elment egy ázsiai diktatúrába, és azt mondta: a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson

POLITIKA
2019 április 24., 11:04
comments 264

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot.

Kaszim-Zsomart Tokajev márciusban lépett hatalomra, miután az országot közel 30 éven keresztül irányító elődje, Nurszultan Nazarbajev visszavonult. A diktatórikus Kazahsztánban nem divat vezetőt váltani, a választások szinte csak szimbolikusak, az elnök pártja 90 százalék körül szokott végezni. Az új elnöknek az első dolga volt, hogy a régi elnökről nevezze el a fővárost. Orbán mindkettőjükkel találkozott.

A magyar miniszterelnök ebben az országban szerdán azt találta mondani: "hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába". A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, "vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie" - fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő találkozója Nurszultanban 2019. április 24-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Nurszultan Nazarbajev volt kazah államfő találkozója Nurszultanban Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Hozzátette: ezért ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok. Kazahsztán az elmúlt években élen járt a stabilitás tekintetében, és a mostani változások is erősítik a stabilitást, ami mindenképpen elismerést érdemel - mondta.

Orbán úgy látja, minden, ami ma történik a nemzetköz politikában, erre az új helyzetre reflektál.

"Korábban evidencia volt", hogy a technológia, a gazdasági fejlődés kérdésében, "a sikeres politikai rendszerek kikísérletezése ügyében a Nyugat okkal úgy érezte, hogy a legnagyobb teljesítményre képes a világon", de ez a helyzet most megváltozott, és a Kelet folyamatosan erősödik. A következő tíz évet is ebben az erőviszony-változásban éljük le - fűzte hozzá.

Az egyre közelibb gazdasági kapcsolatok pedig a miniszterelnök szerint most a következőket jelentik:

  • Magyarország az elsők között vett részt a nurszultani pénzügyi központ kiépítésére irányuló törekvésekben .
  • létrehoztak egy beruházási alapot, amely első gyümölcseit meg is hozta, az első komoly mezőgazdasági beruházást már átadták, és elfogadták a másodikat, egy nagy tejüzem felépítését.
  • a napokban mintegy száztagú üzleti delegáció érkezik Magyarországról az együttműködés további lehetőségeinek megtalálására.
  • 250 kazah hallgató tanul ösztöndíjjal Magyarországon.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

photo_camera Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfõ fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Nurszultanban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Orbán Viktor kedden érkezett meg Kazahsztánba, akkor találkozott Askar Mamin kazah miniszterelnökkel, továbbá megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is. A kormányfő innen Pekingbe utazik tovább, ahol Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.