Jómódú családokból jöttek a Srí Lanka-i terroristák

Terrorizmus
2019 április 25., 07:22
comments 70

A Reuters összeállítása szerint a 359 halálos áldozatot követelő Srí Lanka-i robbantássorozat elkövetői közül többen is kifejezetten tehetős családokból jöttek. A hatóságok most derítik fel a terroristák hátterét, de azt már lehet tudni, hogy egyikük korábban külföldön tanult Angliában és Ausztráliában, ahol jogi diplomát szerzett. Az öngyilkos merénylők között volt egy testvérpár, akik a szigetország egyik legismertebb és leggazdagabb fűszerkereskedőjének gyermekei, illetve egy nő is. A hatóságok szerint a csoport vezetője egy Mohamed Zahran nevű szélsőséges iszlamista hitszónok, ő az, aki maszk nélkül szerepel a terroristák videóján.

A terrortámadások politikai válságot is okoznak, az ország elnöke arra próbálja rávenni a rendőrség és a hadsereg vezetőjét, hogy mondjanak le a történtek miatt. A Reuters forrásai szerint az indiai hírszerzés már április 4-én jelezte, hogy szélsőségesek akciókra készülnek Srí Lankán, viszont valószínűleg az elnök és a miniszterelnök közötti politikai feszültség miatt az információ nem jutott el a megfelelő hatóságokhoz. A húsvét vasárnapi robbantások miatt eddig 60 embert tartóztattak le. A három templom és négy szálloda ellen egyszerre elkövetett támadásért az ISIS vállalata a felelősséget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.