Attól félnek, politizálni kezdenek az emberek a piacos reggeliken, úgyhogy inkább be is tiltották az egészet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kitiltották a Rákóczi téri piacról egy civil szervezet, a Mindspace minden rendezvényét. Bár a döntést nem indokolták, az Index a Csarnok és Piac Igazgatóságtól úgy tudja, a 2019-es választások miatt határoztak így.

„Az utóbbi pár napban folyamatosan azon gondolkodunk, hogy mi történik, hiszen a közösségi reggeli, a lakossági növénycsere, a közösségi iroda, a Józsefvárosi Kisiparos vásár és a zero waste workshopjaink, valljuk be, elég barátságos rendezvények. Egyszerűen csak szeretjük a csarnokot, az árusok, a helyiek és a felügyelőség pedig szeretik a rendezvényeinket. Mi ezért nem megyünk el és ettől függetlenül folytatjuk a szomszédság-, és negyedfejlesztő munkánkat a csarnok közvetlen környezetében, az üzlethelyiségekben, a galériákban és a Palotanegyedben” - olvasható a Mindspace a történtekről szóló Facebook-posztjában

A Mindspace mindenféle programot szervez a környéken, ezek kedves és sikeres közösségépítő események. Ilyen a Reggeli is. Azok kedvéért, akik nem jártak még a Rákóczi téri piac közösségi reggelijén, összefoglalom, hogyan kell elképzelni: a környéken lakók vásárolnak ezt-azt a piacon kedvenc kofáiktól és termelőiktől, aztán leülnek egy nagy közös asztalhoz, ahol az árut megosztják, és közösen eszegetnek. Van, hogy ezek az emberek ismerik egymást, van, hogy csak ott ismerkednek meg, sokan családostul érkeznek. Volt már olyan is, hogy a kerület egyik kedvenc DJ-je szolgáltatta a zenét az eseményhez. A piacosok és a programok résztvevői között eddig felhőtlen volt a viszony. 

„A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága saját hatáskörben döntött úgy, hogy a hozzá tartozó piacokon/vásárcsarnokokban lévő rendezvényeket az európai parlamenti választások, illetve az önkormányzati választásokig felfüggeszti. A vásárcsarnokainkban/piacainkon nem kívánunk semmilyen politikai megnyilvánulásnak helyet adni, különös tekintettel a kampányidőszakra”

- válaszolta az Index megkeresésére Dénes Ákos, a Csapi igazgatója. 

Ilyen közösségi reggeli csak a Rákóczi téri piacon volt eddig, a tiltás azonban minden piacra vonatkozik. „A Rákóczi téri Vásárcsarnokban lévő rendezvények ismereteink szerint nem voltak politikai irányultságúak, de fórumot adhatnak különböző politikai megnyilvánulásokra. Ezt ebben az időszakban kifejezetten szeretnénk elkerülni. Természetesen az állásfoglalásunk minden politikai irányultságra vonatkozik” - tette hozzá Dénes Ákos.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.