Csődbe mehet a focistákat tavaly még tejben-vajban fürösztő balmazújvárosi klub, mert elfelejtettek szólni, hogy 200 millió forintos hiányuk van

foci
2019 május 02., 09:16
comments 205

A napokban véglegesíti a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy ki kap licencet a profinak látszó csapatok közül a következő idényre. Ennek alapfeltétele, hogy a klubok legalább papíron bizonyítani tudják, hogy megfelelő anyagi körülményeket tudnak teremteni. Az NBI-ből három klubnál is rezeg a léc: Szombathely, Diósgyőr és Mezőkövesd. 

Az NBII-ben pedig nem meglepő módon a tavaly még első osztályú Balmazújvárosnál kellene pénzügyi csodát tenni. Ez az a klub, ahol a város tulajdonában lévő bérlakásokban szállásolták el a milliókat kereső játékosokat. A jó világ akkor ért véget, amikor a csapat kiesett az NBI-ből, mert csak egy mezei fideszes képviselő volt a klub elnöke, ami a NER-bajnokságban már édeskevés. További problémát jelentett, hogy időközi polgármesterválasztáson a független Hegedűs Péter legyőzte a fideszes riválisát. Az új polgármester pedig - szemben a letöltendő börtönre ítélt fideszes elődjével - nem akarja a város pénzét a focira elégeteni. 

A Balmazújváros akkora bajban van, hogy a világ bármely más országában felfoghatatlan módon a kormány adott 100 millió forint gyorssegélyt az adófizetők pénzéből márciusban. Ez nagyjából semmire sem elég. Mint most kiderült, a klub tavaly annyira kiköltekezett, hogy 196 milliós mínuszban van a saját tőkéje. És bár van külön cég a focicsapat működtetésére, annak tulajdonosa az önkormányzat. Így az önkormányzatnak kellene vállalnia a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, hogy visszapótolja a 200 milliós mínuszt. A licencről szóló első döntés előtt felhívta az MLSZ Hegedűs Péter polgármestert, hogy hogyan tervezik a tőkepótlást. 

A polgármester azt válaszolta, hogy fogalma sincs, nem tud az egészről semmit, őket ugyanis nem kereste meg a klubot működtető cég. 

link Forrás

Mindez a fociklubot működtető cég Facebook-posztjából derül ki. Lajos Ferenc ügyvezető azt írja, hogy elnézést kér, nem tudta, hogy nekik kellett volna szólniuk az önkormányzatnak a negatív tőkéről. De ha már, akkor gyors intézkedést kér, hogy megkapják a licencet. Ennek módja az lenne, hogy a város apportként adja át a cég részére a stadionnak azt a részét, ami még nem a Balmazújváros Sport Kft-é. Amúgy pedig minden rendben, mert megérkezett a 100 milliós adomány is a kormánytól időközben. 

A határidő május 3. éjfél. A csapat jelenleg az NBII-ben harcol a kiesés ellen. Ha nem kapja meg a licencet, akkor a megyei bajnokságba sorolják vissza. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.