Bizonyított, hogy a gyógyszert szedő HIV-fertőzöttek nem adják tovább a vírust

Egészségügy
2019 május 03., 12:52
comments 106

A Lancet című orvosi lapban pénteken jelent meg egy tanulmány, aminek szerzői szerint nagyon közel került az emberiség ahhoz, hogy megállítsa az AIDS-et.

Egy orvoscsoport nyolc éven keresztül követett ezer meleg férfi párt, amelynek egyik tagja HIV vírussal fertőzött volt, de mindannyian antiretrovirális (ART) kezelést kaptak, azaz szedték a gyógyszereiket. A világ HIV pozitívjai fele kap ilyen kezelést egészségügyi szakértők becslése szerint.

HIV vírus emberi vérben (felnagyítva)
photo_camera HIV vírus emberi vérben (felnagyítva) Fotó: SCIEPRO/Science Photo Library

A nyolc évig tartó felmérés szerint az ART kezelés alatt állók közül senki sem adta tovább a HIV-vírust, és ehhez még csak védekezniük sem kellett, azaz óvszer nélküli együttlét sem veszélyeztette a párjukat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.