Amerikai nagykövet: Trump imádná, ha olyan helyzetben lenne, mint Orbán Viktor

POLITIKA
2019 május 09., 19:47
comments 191

Hosszú cikk jelent meg csütörtökön az amerikai Atlanticon Orbán Viktor háborúja az értelmiség ellen címmel. A cikk hosszan taglalja azt, miféle háborút visel az Orbán-kormány a CEU és Soros György ellen.

A riporter, Franklin Foer a cikkben megszólaltatta David Cornstein amerikai nagykövetet is, aki érezhetően nem igazán tudott mit kezdeni a CEU-üggyel. A riporter Budapesten, az amerikai nagykövetségen beszélgetett Cornsteinnel, hárman ültek a szobában, ő, a nagykövet és egy sajtós munkatárs. Amikor a riporter azt kérdezte Cornsteintől, mit gondol, a CEU-ügy rossz hatással lesz-e a magyar-amerikai kapcsolatokra, Cornstein azt válaszolta, “nem igazán”. Foer szerint ezután a sajtós megkérte a nagykövetet, hogy jöjjön ki vele egy percre. “Bajban vagyok” - mondta a nagykövet.

Amikor visszaértek, a nagykövet azt mondta, hogy talán érzékenyebnek kellett volna lennie, majd közölte, hogy szomorúvá teszi, hogy a CEU elhagyja Budapestet. De nem módosította a korábbi válaszát.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete beszél Papp László (Fidesz-KDNP) polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a debreceni Kossuth téren
photo_camera David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Ennél is érdekesebb volt azonban, amit Cornstein akkor mondott, amikor Foer Orbán illiberális demokráciájáról kérdezte. Cornstein ekkor előredőlt, az asztalra könyökölt, és arról kezdett beszélni, hogy ez attól függ, személyesen ki mit gondol róla. Mit gondolnak róla az amerikai emberek, mit gondol róla az Egyesült Államok elnöke, és mi a definíciója.

A Donald Trump által jelölt, és Trumppal régóta ismertségben lévő nagykövet ezután azt mondta:

“Elmondhatom magának, jó 25-30 éve ismerve az elnököt, hogy ő imádná, ha olyan helyzetben lenne, mint Orbán Viktor, de nincs”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.