Azt hitték, fogtak egy orosz kémdelfint, de kiderült, hogy Hvaldimir csak egy orosz terápiás delfin

ÁLLAT
2019 május 09., 12:48
comments 139

Áprilisban ment végig a világsajtón, hogy egy norvég halászfaluban halászok megszabadítottak a hámjától egy fehér delfint, amely már napok óta a hajóik körül úszkált. A legvalószínűbb magyarázat akkor az volt, hogy a delfinen azért volt hám, mert megszökött az orosz haditengerészet fogságából, ahol minden bizonnyal kémdelfinnek képezték ki, a hám pedig kamerák hordozására volt alkalmas.

Most azonban kiderült, hogy az azóta Hvaldimirnak elnevezett állat nem kémdelfin, hanem egy terápiás állat, aki iskolás gyerekeket szórakoztatott egy szabadidőközpontban, illetve sérült gyerekek kezelésében is részt vett.

A Hvaldimir nevet amúgy a norvégoktól kapta, Vlagyimir Putyin és a delfin szó norvég megfelelője után.

photo_camera Beluga, avagy fehér delfin Fotó: Yang Enuo/Imaginechina

A delfinre egy volt norvég újságíró és murmanszki exkonzul ismert rá, aki még 2008-ban írt riportot a Murmanszk-közeli létesítményről, illetve az ottélő delfinekről. A riport szerint a delfint, akit akkor még Szemjonnak hívtak, fókák sebesítették meg, ezért az emberek befogadták, kiképezték és terápiás állatként használták a szabadidőközpontban, sok esetben sérült gyerekeket húzott maga mögött csónakokban. Mindez megmagyarázza, miért volt rajta hám, és azt is, miért kereste az emberek társaságát.

Az újságíró, Morten Vikeby most azt mondta, Hvaldimir nagyon hasonlít Szemjonra, így képtelenségnek tartja, hogy a orosz kémdelfin lenne.

A norvég hatóságok megörültek ennek a forgatókönyvnek. “Rögtön kémkedésre és háborúra gondoltunk, pedig ez csak egy delfin, amely igényi az emberek közelségét” - mondta Jorgen Ree Wiig, a helyi halászati igazgatóság vezetője. Az állat megszökhetett az orosz központból. Igaz, ezt az oroszok nem erősítették meg. A norvégok jelenleg azon gondolkodnak, mit tegyenek az állattal. Valószínűleg elküldik egy izlandi rezervátumba. (Fiskeribladet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.