A Google adatvédelmi okokra hivatkozva törölte Gulyás Márton rablópártos videóját a Youtube-ról

Média
2019 május 11., 18:05
comments 267

Csütörtökön törölték a Rablópártokról szóló sorozat második részét, szombaton pedig a Youtube-ra feltöltött teljes videót is – mondta Gulyás Márton a 444-nek

Gulyás Partizán nevű Youtube-csatornáján április végén tette közzé Rablópártok című videósorozatának első részét, majd később a teljes filmet. A három részes, összesen másfél órás anyag azt mutatja be, hogy egy Nyíregyháza környékén működő társaság hogyan használta ki a magyar választási rendszer ellentmondásait, hogy egyrészt százmilliós vagy akár milliárdos állami támogatáshoz jussanak, másrészt, hogy hogyan segíthették a Fideszt a kétharmados győzelem elérésében. (Az oknyomozó sorozatról Ács Dániel írt a 444-en.)

A videó egyik mellékszereplőjét Kálmándi Sándor hívják, aki egy Net Párt nevű formáció képviselőjelöltje volt. A Partizán filmje a Kálmándi körét is összekapcsolja az oknyomozás középpontjában álló Seres Mária–Stekler Ottó párossal. A videón egyébként a korábban országgyűlési képviselőjelöltként indult Kálmándi végig kitakart arccal szerepel, viszont bejátszanak egy telefonbeszélgetést, amin Kálmándi arról beszél, hogy egy 2018-ben alapított cége is közel száz millió forintos bevételt ért el.

Valószínű, hogy a telefonbeszélgetés, esetleg a beszélgetés alatt bemutatott képek miatt törölhette Gulyásék videóját a Youtube.

A cég rendszerében panaszt lehet tenni, ha valaki úgy érzi, hogy jogsértő módon ábrázolják, vagy beleegyezése nélkül használják képmását esetleg hangját. Ilyenkor a Youtube értesíti a videó készítőjét, hogy valaki panaszt tett egy klipje ellen, és ebben a figyelmeztető levélben szerepel a kifogásolt rész pontos időkódja, tehát, hogy például 1 óra 10 perc 51 másodpercnél látható a problémás rész. Innen lehet tudni, hogy valaki a Kálmándiról szóló fejezet miatt tett panaszt.

A Youtube rendszere ilyen panasz esetén a készítőnek is ad fellebbezési lehetőséget: fel lehet tölteni egy beleegyező nyilatkozatot, a videók készítői így tudnák bizonyítani, hogy nekik igenis joguk volt felhasználni a kifogásolt részeket. Nem nehéz viszont belátni, hogy egy oknyomozó videó célpontjai nem fognak ilyen beleegyező nyilatkozatot tenni, hiszen nem éppen hízelgő kontextusban mutatják be a tevékenységüket.

Miután Gulyás nem töltött fel ilyen nyilatkozatot a panasz után, ezért csütörtökön a rablópártos sorozat második részét törölte a Google, szombaton pedig a teljes filmet.

Gulyás angol és magyar nyelvű levelet is írt a cég képviselőinek. Ezekben azzal érvelt, hogy a videó közszereplőről szól, nem sért semmilyen magyar törvényt vagy Youtube-szabályzatot, illetve kéri, hogy állítsák vissza a film elérhetőségét. Gulyás szombaton délután a 444-nek azt mondta, hogy nem kapott semmilyen választ.

Szombat délután a 444 is kereste a Google sajtóügyi munkatársait, akik azt ígérték, hogy utánanéznek a dolognak, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk rá választ, hogy konkrétan jogsértőnek gondolják-e Gulyás oknyomozó videóját, vagy hiba történt, amikor törölték az anyagot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.