Több száz egyetem és középiskola tanárai és diákjai tüntettek az oktatás védelmében Brazíliában

oktatás
2019 május 15., 17:29
comments 73

Több száz egyetem és középiskola tanárai és diákjai tüntettek szerdán az oktatás védelmében, miután Jair Bolsonaro elnök kormánya jelentős csökkentéseket jelentett be a szövetségi egyetemek költségvetésében.

Médiaértesülések szerint a 27 brazíliai állam közül 17-ben és több nagyvárosban, így Sao Paulóban, Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban a reggel kezdődött megmozdulások miatt szünetelnek az órák az érintett intézményekben.

Abraham Weintraub, az új technokrata oktatási miniszter kedden jelentette be, hogy 30 százalékkal csökkentik a szövetségi egyetemeknek nyújtott támogatásokat, ami nagy felháborodást váltott ki az amúgy is forráshiányos ágazatban.

Az egyetemi rektorok rámutattak, hogy a költségvetési megszorítások veszélybe sodorják az egyetemek működését. A mester- és doktorképzési ösztöndíjak brutális leállítása pedig a múlt héten olajat öntött a tűzre.

A brazil Diákok Nemzeti Szövetsége, a legnagyobb diákszakszervezet bejelentette, hogy minden államban tiltakozni fognak az oktatási költségek 30 százalékos lefaragása ellen. A mozgalom elérte a magánintézményeket is, a Rio de Janeiró-i Pápai Egyetem a múlt héten döntött amellett, hogy „felfüggeszti a tevékenységét”, és részt vesz az oktatók és diákok tüntetésein.

Arthur Caser, a Rio de Janeiró-i Pedro II egyetem történelemprofesszora az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az egyetemnél a 36 százalékos támogatáscsökkentés 13 ezer diákot érint, és kétli, hogy az egyetem az év végén még működőképes lesz egyáltalán. A kormány „az elfojtás és az elhallgattatás logikáját” követi, „olyan oktatást segít elő, amiben az állampolgárok szófogadóak, nem bírálnak és passzívak” – mondta.

Adison Filho, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem 25 éves geológus doktorandus hallgatója azt mondta, az ösztöndíj nélkül – ami amúgy sem volt túl magas (havi 1500 reál, vagyis kb. 109 ezer forint), és ami az utazást, a lakást és a kongresszusokon való részvételt fedezte – „most semmit sem csinálhat”.

Leandro Téofiló Junior, a Sao Pauló-i Szövetségi ABC Egyetem 23 éves biológus kutatója, aki korábban 800 reál ösztöndíjat kapott, azt mondta: az intézkedés miatt veszélybe került a kutatása, amit a mellrák immunterápiás kezeléséről folytat. „Az állami egyetemek költségvetésének megkurtításával elveszítjük minden területen, nem csak a természettudományok terén, de az egészségügy, a gyógyszertan és a humán tudományok területén is a kutatási lehetőségeinket” – mondta a kutató. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.