Nem kérdezhettek Handó Tündétől a magyar bíróságok törvényes működését vizsgáló nemzetközi delegáció tagjai

POLITIKA
2019 május 16., 12:01
comments 246

Elég komikus lehetett az Európai Bírák Szövetségének magyarországi, különösen az a rész, amikor Handó Tünde OBH elnökkel találkoztak.

A nemzetközi delegáció a Magyar Bírói Egyesült meghívására érkezett Budapestre idén áprilisban, többek között hogy a magyar bíróságok törvényes működését vizsgálják, beleértve az OBH elnökének sokat kritizált kinevezési gyakorlatát és az OBT és az OBH közötti konfliktust.

Handó Tünde OBH elnök április 25-én találkozott a nemzetközi küldöttséggel. Egy látványos prezentációba kezdett bele, amiben a magyar bíróságok kiváló eredményeit, az informatikai fejlesztéseket és más, ehhez hasonló fontos győzelmeket részletezett.

Mikor a külföldi bírák rá akartak kérdezni az érdemi ügyekre, mint a kinevezési gyakorlat és az OBT-OBH konfliktus, akkor Handó azt kérte, hadd fejezze be előbb a prezentációját, majd miután befejezte az előadást közölték, hogy Handónak csak egy órája volt erre a programra, és mennie kell, így a delegáció egyetlen releváns kérdést sem tudott feltenni az OBH elnökének.

Mindez az Európai Bírák Szövetségének jelentéséből derül ki, amit először a HVG ismertetett részletesen.

A jelentésben egyébként a komikus Handó-akció leírása mellett az szerepel, hogy

  • az Országos Bírói Tanács nem tudja ellátni Handó felügyeltét, ami a törvény szerint a feladatuk lenne, mert Handó Tünde nem hajlandó együttműködni velük;
  • Handónak ez a magatartása nem elfogadható;
  • az OBH elnökének túl nagy a hatalma;
  • valóban vannak problémák az OBH kinevezési gyakorlata körül;
  • világos, alkotmányos szabályok kellene az újonnan létrejövő közigazgatási bíróságok működéséhez, és megfelelően ellensúlyozni kell az igazságügyi miniszter befolyását a rendszerben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.