Orbán két hete: „Én azt javaslom Európának, ami Ausztriában történik”

POLITIKA
2019 május 18., 19:30
comments 411

Szombat este van, az osztrák kormánykoalíció egy nap alatt megbukott, a néppárti Kurz kancellár előrehozott választásokat jelentett be, a szélsőjobboldali Strache alkancellár pedig lemondott, az FPÖ-ben viselt tisztségeiről is. Sokan biztosra veszik, hogy a politikai karrierje véget ért.

Nem egészen két hete Orbán Viktor magyar miniszterelnök baráti hangulatú találkozón fogadta Strachét Budapesten, és ebből az alkalomból interjút is adott a Kleine Zeitungnak. Nézzünk ebből két kérdést és választ!

És attól nem tart, hogy a jobboldali pártokkal kötött szövetségben a kereszténydemokraták elveszíthetik a maguk identitását? 

Nézzük, mi történik Ausztriában. Nem látom, hogy ez megtörtént volna. Én azt javaslom Európának, ami Ausztriában történik. Európának át kellene vennie az osztrák modellt. A jobbközép a jobboldallal működik együtt. Budapestről nézve ez sikeresnek tűnik. Stabilitás van, látom a gazdasági célokat, az adócsökkentést, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek. 

A kancellárnak hetente kell magyarázkodnia az FPÖ rasszista és neonáci őrültségei miatt. 

Mondtam, hogy Ausztria nehéz hely. Ugyanakkor az sem tagadható, hogy egész Európát átszövi egy hálózat. Én ezt liberális hálózatnak nevezem.”

Innentől a magyar miniszterelnök áttér a liberális háttérhatalom, a civilek, újságírók és még náluk is szörnyűbb emberek titkos szövetségének kritikájára. Később azt mondja, hogy 

Strache „kitűnik az európai politikai mezőnyből. A hagyományos európai elit ugyanis dekadens.”

Strache a karmelita kolostorban
photo_camera Strache a karmelita kolostorban Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Tegnap este kiderült, hogy Strache alkancellár 2017-ben gondolkodás nélkül belesétált egy csapdába, és egy magát Putyin-közeli oligarchának kiadó orosz nőnek 

  • elmondta, hogy ha vesz neki médiát, akkor elnyerhet közbeszerzéseket, 
  • nagy kedvvel ecsetelte, hogyan lehet kijátszani a kampányfinanszírozási szabályokat,
  • arról ábrándozott, hogy a magyar média beszántásánál használt Pecina segítségével, 
  • orosz pénzből olyanná teszi az osztrák médiát, mint amilyenné Orbán tette a magyart.

Nem csoda, hogy közös sajtótájékoztatójukon a magyar miniszterelnök ezzel zárta nyilatkozatát

„Összességében, tisztelt Hölgyeim és Uraim, azt kell mondanom, hogy minden stratégiai kérdésben egyetértés mutatkozott az FPÖ elnöke, illetve az alkancellár úr és a magyar kormány delegációtagjai között.”

De Ausztria nem lett Magyarország, és az egész osztrák kormányt elmosta egyetlen korrupciós botrány, egyetlen ibizai videó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.