Texasban természeti katasztrófák után egy hétig szabad a fegyverviselés

külföld
2019 május 28., 04:46
comments 175

A létező legszűkebb többséggel, 16:15 arányban fogadta el a texasi szenátus azt az új törvényt, amely feljogosítja a fegyvertartókat, hogy a természeti katasztrófákat követő egy hétben nyilvánosan viselhessék a fegyverüket. A javaslat támogatói azzal érveltek, hogy így a természeti katasztrófák miatt otthonuk hátrahagyására kényszerülőknek legalább a fegyvereiket nem kell hátrahagyniuk. Ez, mint a törvény indoklásában is írják, különösen jól jöhetne a fosztogatók ellen.

Az amerikai fegyverlobbi, az NRA által is támogatott javaslat így mentesítené a felelősségre vonás alól azokat, akiknek arra amúgy nem volna engedélyük, hogy rejtve maguknál tartsák a fegyverüket.

A javaslat egyik beterjesztője Charles Brandon Creighton állami szenátor, aki Houstont képviseli. Ő a várost 2017-ben sújtó Harvey hurrikán idején tapasztaltakra hivatkozott. Akkor a hatóságok augusztus 23-án rendelték el az evakuációt, de a térség kiürítése még öt nappal később, augusztus 28-án is tartott. Épp ezért tartotta Creighton indokoltnak, hogy egy egész hétre felmentést adjon a fegyvertartóknak.

Creighton külön kiemelte, hogy a törvény semmilyen kötelezettséget nem ír elő a menhelyeknek, azok megtagadhatják a felfegyverkezve érkezők befogadását, vagy akár arra is kötelezhetik őket, hogy leadják a fegyverüket.

Texasban utcán, rejtve csak engedéllyel lehet fegyvert hordani, a szabályok megsértőit akár bűncselekménnyel is megvádolhatják. (Via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.