Hiába próbáltak sztrájkolni a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanárai

POLITIKA
2019 május 29., 09:18
comments 127

Sztrájkolni készültek csütörtökön a budapesti VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára. A sztrájk végül elmaradt, mert a tanárokat képviselő szakszervezet, a PDSZ nem tudottmegállapodni az iskolát felügyelő tankerülettel a minimális szolgáltatásokról. A magyar törvények szerint a tanárok csak ilyen előzetes megállapodás alapján sztrájkolhatnának, de tájékoztatásuk szerint a tankerület "elszabotálta" a megegyezést a szakszervezettel.

  • A tanárok amúgy a közalkalmazotti illetménytábla rendezését (a bérek emelését);
  • a pedagógusok kötelező óraszámának, illetve a neveléssel-oktatással lekötött munkaidejének a korábbi közoktatási törvényben foglaltak szerinti (jellemzően 22 tanóra) visszaállítását;
  • az ezen felül elvégzett munka minden esetben túlmunkaként való elszámolását;
  • a pedagógus-életpályamodell egyes fizetési osztályainak egyes kategóriájához tartozó besorolási illetmények, illetve alapbérek kiszámításának az aktuális minimálbérhez való kötését;
  • valamint a sztrájktörvény módosítását követelik.

Ez utóbbit pont azért, hogy a jövőben kiszámítható, törvényes keretek között sztrájkolhassanak, ha más eszközük már nem marad az érdekérvényesítésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.