Amikor Orbán Viktor a mianmari miniszterelnökkel, Aung Szan Szú Kjival beszéli meg a muszlim bevándorlás problémáját, az felvet bizonyos ízlésbeli kérdéseket

Tbg
külföld
2019 június 08., 07:01
comments 310

Június 5-én Európában járt Aung Szan Szú Kji (angolul: Aung San Suu Kyi; magyarul más kiejtés szerint: Aung Szan Szu Csí), Mianmar kormányfője, és meglátogatta Orbán Viktor hivatalát is Budapesten. 

Orbán erről nem posztolt a Facebookon, csak a kormányzat adott a találkozóról angol nyelvű tájékoztatást, magyar nyelven mindössze Szijjártó Péter külügyminiszter közlése jelent meg az MTI híradása alapján. 

Szijjártó szerint a találkozón Orbán arról biztosította Aung Szant, hogy „Magyarország különös tisztelettel van azok iránt, akik nemzetük érdekét helyezik az első helyre, és áldozatokat is készek hozni érte”.

Az angol nyelvű anyagból viszont kiderül, hogy Orbán egyetértett Aung Szannal abban, hogy mindkét régióban aggasztó a növekvő muszlim népesség kérdése. 

A találkozóról az amerikai sajtó is megemlékezett pár nappal az esemény után, a nemzetközi politikai porondon ugyanis van némi jelentősége annak, ha 2019-ben Orbán Aung Szannal beszél kedvenc témájáról, a muszlim bevándorlásról.

A Nobel-békedíjas Aung Szun uralkodása alatt ugyanis a buddhista többségű Minamarban a hadsereg segítségével több mint félmillió muszlim rohingyat üldöztel a szomszédos országokba brutális módszerekkel. A hadsereg falvakat gyújtott fel, becslések szerint több ezer, vagy tízezer halt meg a 2015-ös válság óta.

Mianmarban megoldják a muszlim bevándorlást: a 2017-es fotón egy 25 és egy 95 éves nő menekül a hadsereg elől az országból.
photo_camera Mianmarban megoldják a muszlim bevándorlást: a 2017-es fotón egy 25 és egy 95 éves rohingya menekül a hadsereg elől. Fotó: Khandaker Azizur Rahman Sumon/NurPhoto

A buddhista többségű országban a rohingya kisebbséget egyáltalán nem ismerik el, nincs állampolgárságuk, 2015 óta pedig nemzetközi jogvédő szervezetek szerint kisebb-nagyobb intenzitással népirtás zajlik ellenük. (Az országból nagyon nehezen jutnak ki információk, ezért csak becslésekre lehet hagyatkozni.)

Orbán Viktor tehát ismét elég merészet lépet a nemzetközi politikai porondon azzal, hogy kiállt a népirtás miatt az utóbbi években minden hitelét elvesztő Aung Szun mellett a muszlim bevándorlás témájával. 

(Előző merész lépése az volt, hogy megpróbálta szétzilálni az európai néppártot az olasz populistákkal alkotott szövetséggel, de ez a manőver látványos vereséget szenvedett az EP-választáson, azóta a Fidesz a legnagyobb csendben, de óriási erővel próbálja visszakönyörögni magát a Néppártba.)

„A két vezető hangsúlyozta, hogy mindkét ország és mindkét régió - Dél-Kelet Ázsia és Európa - számára kihívást jelent a migráció. (...) Egyetértettek abban, hogy mindkét régiónak szembe kell néznie a muszlim bevándorlás problémájával ” - idézi a Vox a magyar kormányzat közleményét.

„Mindketten azt akarjuk, hogy ne legyenek itt muszlimok, vagy öljük meg őket” - vonja le a rohingyakrízis és a magyar kormánypárt EP-választási kampánya alapján a következtetést a Vox újságírója, Alex Ward. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.