Erdogan: Moszkva remélhetőleg júliusban leszállítja az Sz-400-as légvédelmi rendszert

fegyver
2019 június 12., 20:15
comments 95

Oroszország remélhetőleg a jövő hónapban szállítja le az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert Törökországnak – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az általa vezetett, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházában tartott esti beszédében.

Erdogan azt mondta:

„Törökország nem megveszi az Sz-400-asokat, már megvette. Ezt az üzletet lezártuk.”

A kedvező áron felül Ankara a rakétarendszer későbbi közös gyártásának ígéretét is megkapta Moszkvától az adásvételi szerződés aláírásakor.

Az USA és a NATO-szövetséges Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebb az orosz légelhárító ütegek ügye miatt, miután az ankarai vezetés többször közölte: nem hajlandó elállni a beszerzéstől. Washington attól tart, hogy az orosz technológia valódi célja adatgyűjtés a NATO katonai képességeiről.

Erdogan legutóbb múlt kedden mondta azt, hogy „ki van zárva”, hogy Ankara visszalépjen a vásárlástól.

Vlagyimir Putyin a szocsi olimpia megnyitója előtt Recep Tayyip Erdogannal Szocsiban.
photo_camera Vlagyimir Putyin a szocsi olimpia megnyitója előtt Recep Tayyip Erdogannal Szocsiban. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency/AFP

A Pentagon pénteken felszólította Törökországot, hogy mondja le az orosz rakétarendszer megvásárlását. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében határidőt is szabott, és közölte: ha Ankara nem tesz eleget a kérésnek, a Pentagon július 31-én véget vet a török pilóták kiképzésének, és az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az Egyesült Államokat.

A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, és véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében.

Egy hétfői amerikai sajtójelentés szerint (a július 31-i határidővel ellentétben) a török pilóták F-35-ös harci repülőgépre való kiképzése az Arizonában lévő Luke légi támaszponton már szünetel is. Az értesülés alapján a döntést egy helyi parancsnok hozta meg, biztonsági megfontolásokra hivatkozva. A Pentagon szóvivője szerint a minisztérium tudja, hogy „a Luke légi bázison a török pilóták nem repülnek”.

Hulusi Akar szerdán azt mondta: a figyelmeztetést tartalmazó, múlt pénteki amerikai levél nyelvezete „nem felel meg a szövetségesi szellemnek”, és azt is jelezte, hogy Törökország napokon belül eljuttatja a választ az USA-nak. Azt mondta, csütörtökön telefonbeszélgetést folytat Shanahannel, és a hónap végén személyesen is egyeztetni fog vele Brüsszelben a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozóján.

Erdogan a szerda esti beszédében azt mondta, Törökország az F-35-ösök fejlesztési partnereként eddig 1 250 000 dollárt fizetett ki, és „benyújtja a számlát”, ha jogtalanul zárják ki a programból. A török államfő azt mondta, reméli, a G20-csoport június végi oszakai csúcsértekezletén személyesen tud beszélni az orosz légvédelmi rendszer kérdéséről Donald Trump amerikai elnökkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.