Harmadszorra vitáztak az előválasztás jelöltjei

politika
2019 június 23., 17:48
comments 754

Budapest szavazói előválasztáson dönthetik el, kit szeretnének Tarlós István kihívójaként látni a budapesti főpolgármester-választáson ősszel Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor közül. Az előválasztás apropóján több vitát is tartottak már a három jelölt között, és ezek egyike sem lett a virtuóz debattőrök ünnepe, az azért mégsem kis dolog, hogy 2019-ben Magyarországon élőben vitatkoznak politikusok.

Vasárnap este a harmadik ilyen vitát tartották az ATV 2-es stúdiójában, ez volt az első előválasztási vita, amit országos tévé élőben közvetített.

Témák tekintetében lényegi újdonság nem hangzott el, a jelöltek szinte pontosan ugyanarról mondták ugyanazokat a dolgokat, amikről az eddigi vitákon volt szó.

Az egyetlen változás, hogy a DK támogatásával induló Kálmán Olga és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor felnőtt Karácsony Gergely mellé vitakészség tekintetében. Az eddigi vitákon tagadhatatlanul Karácsony volt a legmeggyőzőbb, értelemszerűen azért, mert őt évtizedes politikusi tapasztalata segíti. Ezen a vitán viszont már nem tudott annyira jelölttársai fölé magasodni, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor is belejött mostanra a műfajba.

A momentumos jelölt fejlődése a leginkább figyelemre méltó. Néhány nap alatt izguló és habogó, politikai tapasztalattal nem rendelkező jelöltből vált egy kipróbált politikus és egy veterán újságíró méltó vitapartnerévé, erősen, sőt néha humorosan beszélt, és jól kezelte a vita sajátosságaként azt is, hogy ellenzéki jelöltekről lévén szó, nincs igazán mély szakpolitikai vita a három résztvevő között.

Kálmán Olga helyzete kicsit furcsább, ő volt az, aki legkevesebb konfliktust vállalta a vitában, de látszólag nem azért, mert ő maga konfliktuskerülő lenne, hanem azért, mert nincs mögötte olyan program, ami ideológia vagy akár szakpolitikai célok mentén konfliktusok felvállalását tenné lehetővé. Kálmán Olga vasárnap este, ahogyan az eddigi vitákon is, néhol egészen meredeknek és irreálisnak tűnő ígéretekre épített, na meg arra, hogy lehetőleg semmilyen választói csoportot se sértsen meg. Se az autósokat, se a tömegközlekedőket, se az Airbnb-zőket, se a lakást megfizetni nem tudókat, senkit. Így pedig elég nehéz karakteres politikai célokat megfogalmazni, és nem is tudott túlmenni annak hangoztatásán, hogy Tarlós István főpolgármesterségének 9 éve alatt mindenkinek nagyon rossz volt Budapesten (hogy előtte, a Demszky-érában milyen volt, arra már nem tért ki), viszont ha őt megválasztják, akkor mindenkinek nagyon jó lesz. A politika azonban nem erről szól, nagyon nehéz úgy kedvezni egy csoportnak, hogy más csoportoknak ne legyen rosszabb, ha pedig nem tudjuk eldönteni, kiknek akarunk kedvezni elsősorban, akkor nem fogunk tudni karakteres politikai célokat megfogalmazni, sem konstruktívan részt venni politikai vitákban.

A vita szakpolitikai részéről az ATV percről percre tudósított, azt a beszámolót ide kattintva lehet elérni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.