Megroppantotta Boris Johnson népszerűségét a családi botránya

külföld
2019 június 23., 09:13
comments 230

Nagyot fordult a világ Boris Johnsonnal az elmúlt két napban. Csütörtökön még magabiztosan készülhetett a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának utolsó fordulójára: fölényesen nyerte az utolsó frakción belüli szavazást, mely során az is eldőlt, hogy Jeremy Hunt külügyminiszter, vagyis hivatali utódja lesz az ellenfele.

Boris Johnson június 22-én, szombaton a Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik birminghami eseményén. Egy aznap készült közvélemény-kutatás szerint megroppantotta népszerűségét az egy nappal korábban kirobbant családi botránya.
photo_camera Boris Johnson június 22-én, szombaton a Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik birminghami eseményén. Egy aznap készült közvélemény-kutatás szerint megroppantotta népszerűségét az egy nappal korábban kirobbant családi botránya. Fotó: OLI SCARFF/AFP

Ez biztató volt, hiszen a Survation közvélemény-kutató aznap, a frakciószavazás után készült felmérése szerint Johnson a Konzervatív Párt tagjai és a teljes népesség körében is sokkal népszerűbb volt Huntnál. A június 20-án rögzített adatok szerint a teljes népesség 36 százaléka támogatta Johnsont, míg Huntot csak 28 százalékuk. A párt vezetőjéről valójában csak a Konzervatív Párt díjfizető tagjai szavazhatnak, az ő körükben Johnson még fölényesebben vezetett: 55 százalékuk támogatta őt, míg Huntot csak 28 százalékuk.

Aztán kitört a botrány, amire Johnson még csak reagálni se hajlandó, mert szerinte az embereket nem érdekli. A Survation adatai ezt cáfolni látszanak, legalábbis más oka nem nagyon lehet annak, hogy június 22-i mérésük alapján a teljes népesség körében már Hunt volt a népszerűbb. Két nap alatt statisztikailag is releváns mértékben, 4 százalékponttal növelte támogatottságát, míg Johnsoné 7 százalékot zuhant, vagyis jelenleg már 32:29 az állás Hunt javára.

A konzervatív párttagok körében még mindig Johnson a népszerűbb, de már csak 45:34 arányban. Ez ugyan még mindig nagyon komoly, 11 pontos előny de két nappal korábban még 27 pontos volt, vagyis sitty-sutty elillanhat ez is.

Így már az se meglepő, hogy felbátorodtak az aggályoskodók. Még a konzervatívok főtitkára, Brandon Lewis is arra figyelmeztet, hogy Johnson még megválasztása esetén is azonnal elbukhat. A Konzervatívoknak nagyon törékeny a parlamenti többségük, és mert nagy a párton belüli megosztottság a Brexit ügyében - melynek Johnson mégiscsak a plakátarca volt -, így ha az ellenzék azonnal bizalmatlansági indítványt nyújtana be, akár sikerrel is járhat. (Via The Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.