13 százalékra növelték részesedésüket az 5800 millárd forintos építőipari piacon a NER-közeli vállalkozások

politika
2019 június 24., 06:00
comments 54

"Szabad szemmel is jól látható szeletet hasítanak ki maguknak a hazai építőiparból a kormányközeli vállalkozók érdekeltségei, írja friss cikkében a G7. A lap az elmúlt hetekben kezdte feldolgozni a magyar építőipar 2018-as teljesítményét, és az már a korábbi cikkeikből is kiderült, hogy az állami tendereken taroló cégek rohamos növekedésével nagyban koncentrálódott a piac.

Friss cikkükből pedig azt is megtudhatjuk, hogy a kormányhoz közeli vállalkozások tavaly már 13 százalékra növelték részesedésüket az 5800 milliárd forintos piacon. Hogy legyen mihez viszonyítani, megjegyzik, hogy Európa egyik legnagyobb építőipari cége, az osztrák Strabag minden alvállalkozásával együtt mindössze 4 százalékos piaci részesedéssel bír.

A növekedés üteme szintén bámulatos, 2017-ben a NER-közeli vállalkozások piaci részesedése még a tíz százalékot se érte el, öt éve pedig feleennyi volt csak.

Az elmúlt évek piaci-politikai fejleményei során amúgy nagyban átalakult a kormányközeli vállalkozások piaca is. A korábban uralkodó Simicska Lajos vállalkozásai 2018-ra teljesen kiszorultak a piacról, helyüket elsősorban Mészáros Lőrinc és Szijj László cégei vették át, ezek 2018-ban egymagukban nagyobb árbevételt értek el, mint 2013-ban és 2016-ban a NER-közeli vállalkozások összesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.