Lélegzetelállító képet lőttek az űrből a 95 év után kitörő Raikoke vulkánról

természet
2019 június 26., 14:15
comments 77

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről lőtt fotó a Kamcsatkai-félszigettől délre fekvő vulkanikus szigetet mutatja, ahol 1924 után rögzítettek ismételten vulkanikus kitörést. A környező Kuril-szigeteken több aktív vulkán is működik, de a Raikoke 95 év után most hétvégén először lépett működésbe. 2019. július 22-én helyi idő szerint kb. 4 órakor a 700 méter széles kráteréből óriási mennyiségű hamu és vulkáni tört fel. 

link Forrás

A vulkánt felhők fehér gyűrűje öleli körül, ami Simon Carn, a Michigan Tech vulkanológusa szerint vagy vízgőz kondenzációját, vagy a vízbe ömlő magma után felszálló vízgőzt mutatja, míg felette a hamu terjed erőteljesen felfelé. A NASA műholdjairól belőtt adatok szerint a hamu akár 8 és 10 mérföld közötti magasságig is elérhetett. 
   

Raikoke, a Kuril-szigetek többi vulkanikus szigetéhez hasonlóan, a Csendes-óceánt körbe ölelő Tűzgyűrűn ül, azaz ott, ahol Csendes-óceáni tektonikus lemez találkozik más tektonikus lemezekkel, és ahol a világ legtöbb földrengése és vulkáni kitörése zajlik. Az elmúlt 250 évben Raikoke háromszor tört ki. 1778-ban, 1924-ben, és most hétvégén. 

A NASA képe teljes felbontásban, és a Raikoke oldalnézetből:

A Raikoke vulkanikus sziget nyugalmi állapotában
photo_camera A Raikoke vulkanikus sziget nyugalmi állapotában Fotó: R. Gordon Spear/Copyright (c) 2016-2018 RG Spear All rights Reserved
photo_camera Fotó: NASA / ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

(Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.