Lélegzetelállító képet lőttek az űrből a 95 év után kitörő Raikoke vulkánról

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről lőtt fotó a Kamcsatkai-félszigettől délre fekvő vulkanikus szigetet mutatja, ahol 1924 után rögzítettek ismételten vulkanikus kitörést. A környező Kuril-szigeteken több aktív vulkán is működik, de a Raikoke 95 év után most hétvégén először lépett működésbe. 2019. július 22-én helyi idő szerint kb. 4 órakor a 700 méter széles kráteréből óriási mennyiségű hamu és vulkáni tört fel. 

A vulkánt felhők fehér gyűrűje öleli körül, ami Simon Carn, a Michigan Tech vulkanológusa szerint vagy vízgőz kondenzációját, vagy a vízbe ömlő magma után felszálló vízgőzt mutatja, míg felette a hamu terjed erőteljesen felfelé. A NASA műholdjairól belőtt adatok szerint a hamu akár 8 és 10 mérföld közötti magasságig is elérhetett. 
   

Raikoke, a Kuril-szigetek többi vulkanikus szigetéhez hasonlóan, a Csendes-óceánt körbe ölelő Tűzgyűrűn ül, azaz ott, ahol Csendes-óceáni tektonikus lemez találkozik más tektonikus lemezekkel, és ahol a világ legtöbb földrengése és vulkáni kitörése zajlik. Az elmúlt 250 évben Raikoke háromszor tört ki. 1778-ban, 1924-ben, és most hétvégén. 

A NASA képe teljes felbontásban, és a Raikoke oldalnézetből:

A Raikoke vulkanikus sziget nyugalmi állapotábanFotó: R. Gordon Spear/Copyright (c) 2016-2018 RG Spear All rights Reserved
Fotó: NASA / ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

(Gizmodo)