Meghosszabította az Oroszország elleni szankciókat az EU, még Orbán is megszavazta

külföld
2019 június 27., 16:19
comments 123

Újabb hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankcióit - jelentette be csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata. Az uniós büntetőintézkedések hatályát 2020. január 31-éig tolták ki, mivel - mint a tanácsi közleményben írták - Moszkva még mindig nem hajtotta végre az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodásokban foglaltakat. 

Ukrán veterán
photo_camera Ukrán veterán Fotó: Oleksandr Rupeta/NurPhoto

Ennek a megállapodásnak az lett volna a lényege, hogy Putyin vessen véget az Ukrajnával vívott háborúnak az ország keleti felében. A Krím-félsziget megszállása utáni harcokban, 2014 áprilisa óta mintegy 13 ezer ember halt meg. 

A szankciók meghosszabbítását a tagországok állam- és kormányfőinek mindegyike jóváhagyta az Európai Unió előző heti csúcstalálkozóján. 

Az Európai Unió 2014. júliusában döntött arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba. 

Orbán Viktor korábban többször szót emelt a szankciók ellen, és azt hangsúlyozta - hamis számok alapján -, hogy azok inkább Magyarországnak ártanak. A hivatalos orosz kormányzati álláspont szintén az volt, hogy a szankciók hatástalanok. Ezzel szemben pár napja Putyin már az amerikai és európai szankciókat okolta az alacsony jövedelmek miatt. (WSJRFE, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.