Felmentették a hamis vád alól a férfit, aki feljelentette a nagykanizsai javítóintézet vezetőjét

bűnügy
2019 július 04., 06:02
comments 62

A Zalaegerszegi Járásbíróság jogerősen felmentette a hamis vád alól az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Debreceni Javítóintézete Nagykanizsai Telephelyének korábbi alkalmazottját, aki az intézet vezetője elleni - a rendőrség szerint alaptalan - feljelentése miatt került bíróság elé - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-vel.

Vándor Virág közleménye szerint a zalai férfi 2018 májusában tett feljelentést a nagykanizsai javítóintézet vezetője ellen, azt állítva, hogy az „megszegte közfeladattal kapcsolatos kötelezettségeit”, mert az intézet növendékeinek szökését nem szankcionálta, hanem jutalomszabadságként könyvelte el és ezzel kapcsolatban hamis iratokat készített.

A feljelentés alapján a rendőrség nyomozása - figyelembe véve a fenntartó Emmi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága vizsgálati jelentését - az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette, mivel az nem tárt fel törvénysértést. A férfi ellen ezek után a Zalaegerszegi Járási Ügyészség emelt vádat 2019 márciusában, hamis vád bűntette miatt.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a tárgyaláson meghallgatta a megvádolt férfit, illetve tanúkat kérdezett ki, továbbá értékelte a főigazgatóság vizsgálati jelentését is. A tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás során azonban a bíróság alaptalannak tartotta a hamis vád bűncselekmény vádját és a férfit bűncselekmény hiányában felmentette.

Az ítélet indokolásában elhangzott: a vizsgálati jelentés nem felelt meg a követelményeknek, a többi között nem értékelte a tanúk vallomásait, amelyek lényegi információkkal szolgáltak az ügyben, a vizsgálati jelentésben foglaltak és a vallomások pedig nem álltak összhangban.

A bíróság ezek összevetéséből arra a következtetésre jutott, hogy a hamis vád bűncselekmény nem valósult meg - fogalmazott a törvényszék szóvivője. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.