Kiállítást rendezett elhunyt felesége fotóiból Paul McCartney

Paul és Linda 1997-benFotó: JACK GUEZ/AFP

Linda McCartney hatvanas években, a Paul McCartneyval való házassága alatt készült fotói és naplói is láthatók lesznek egy nagyszabású kiállításon, amelynek kurátora Paul McCartney, és a házaspár két lánya, Mary és Stella McCartney. 

Az 56 évesen, 1998-ban mellrák következtében elhunyt fotós későbbi munkái is szerepelnek majd a glasgow-i Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeumban tárlatán.

A McCartney házaspár annak idején Glasgow közelében vásárolt egy kis birtokot, ahová a család el tudott vonulni a nyilvánosság elől. Paul McCartney 1977-ben ott írta a Mull of Kintyre című szerelmes dalát, amely Nagy-Britanniában minden idők egyik legnagyobb példányban eladott kislemeze lett.

A retrospektív anyagban Linda McCartney 60-as években vezetett naplói is szerepelnek, ezeket először mutatják be a közönségnek. A feljegyzések nemcsak a korabeli zenei szcénába engednek betekintést, hanem Linda McCartney fotós pályafutásának kezdeteire is rávilágítanak. 

A kiállításon fényképezőgépeit, fotós felszerelését és fotózással kapcsolatos archív anyagait is megtekinthetik a látogatók. 

Linda McCartney portréi egy 2016-os németországi kiállításon: Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Neil YoungFotó: MARTIN SCHUTT/dpa Picture-Alliance/AFP
Még egy rakás híres emberFotó: ANDREW COWIE/AFP

Paul McCartney elmondta, hogy családjával együtt nagyon örül a glasgow-i kiállításnak, amely Linda munkája előtt tiszteleg. Hozzátette: néhai felesége is szeretné ezt a tárlatot, különösen azért, mert Glasgow olyan hely volt, amelyet szeretett. „Skóciához sok kedves emlékünk kötődött, szabad és boldog idők. Jó erre rátalálni a Kelvingrove kiállításán” - jelentette ki. 

Linda McCartney a hatvanas évek közepén vált profi fotóssá. Mások mellett Jimi Hendrixről, a Rolling Stonesról és a Beatlesről készített képeket. Haláláig fotózott. Képeit egyebek mellett a New York-i Nemzetközi Fotóművészeti Központban, valamint a londoni Victoria és Albert Múzeumban és a Nemzeti Portrégalériában állították ki. 

A család 1971-benFotó: -/AFP

(MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.