Megveszi a Telekomtól a T-Systems-et Mészáros Lőrinc önállósodott jobbkeze

gazdaság
2019 július 09., 10:03
comments 473
  • Egy tavaly 14 milliárd forint árbevételt produkáló, relatíve kis cég - a 4iG - ami ugyanakkor nemrég Mészáros Lőrinc eddig pénzügyi jobbkeze, Jászai Gellért tulajdonába került, megveszi a tavaly 114 milliárdos bevételt felmutató T-Systems-et.
  • Sem a vételárról, sem a fizetési konstrukcióról nem tudni semmit, így arról sem, hogy a kormányközeli vevő ad-e egyáltalán készpénzt vagy esetleg NER-es részvényekkel fizet. (Update: pár dolgot elárultak a konstrukcióról, frissítés a cikk végén.)
  • Bár meglepetés lenne, ha a piaci verseny miatt költséges fejlesztésekre kényszerülő Telekom ne hajtana készpénzre.
  • A Portfolio szerint a vételár igen nehezen tippelhető meg, a szaklap 24 és 83 milliárd forint közötti, igen széles sávot emleget.

A 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom aláírták az előszerződést az utóbbi tulajdonában lévő T-Systems eladásáról - jelentette be a két cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Ha minden a terveik szerint megy, ezután átvilágítják a T-Systems-et, megszerzik a szükséges versenyhatósági jóváhagyásokat és még az idén megköthetik a végleges üzletet is.

A tranzakció révén a 4iG a T-Systemsen kívül megszerzi annak leányvállalatait is. Az adásvétel viszont nem érinti a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát amit a végleges megállapodást megelőzően beolvasztanak a Magyar Telekomba. 

Az eladó és a kormányközeli vevő kapcsolata nem fog magára az adásvételre szorítkozni: egyrészt olyan megállapodást kötöttek, hogy hosszú távon továbbra is a T-Systems értékesítheti a Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben. Másrészt a 4iG további három évig használhatja a T-Systems márkanevet.

Mivel Mészáros Lőrinc eddigi jobbkezének frissen megszerzett 4iG-je az üzlet megkötése után a közszférát is megcélozhatja, nem  lenne meglepetés, ha mostantól minden állami cég és közintézmény velük szerződne.

„Társaságunk célja, hogy ebben a dinamikusan fejlődő piaci környezetben itthon, és 2-3 éven belül a régióban is az informatikai szektor egyik meghatározó nagyvállalatává váljon” – mondta Jászai Gellért a 4iG elnök-vezérigazgatója.

A Portfolio tőzsdei szaklap elemzése szerint a T-Systems igazi értékét a következők adják:

  • A T-Systems az ICT piaci meghatározó szereplője, integrált vállalatként szinte minden szegmensben jelen van, több területen piacvezető.
  • A vállalat olyan integrátor, amely az elmúlt évek sikeres működésének eredményeként rengeteg referenciával, stabil hitelképességgel (bankgaranciák) rendelkezik.
  • Számtalan hosszútávú nagyvállalati és állami projektben, több évre szóló megrendelésben van jelen, ahonnan nehéz lenne kimozdítani a vállalatot.
  • Magas beágyazottság, közbeszerzéseken vagy vállalati tendereken a meghívotti lista szinte automatikus szereplője a T-Systems, a vállalat jól ismeri a beszerzési folyamatokat.
  • Az 1700 alkalmazott nagy része jól képzett informatikai szakember, a szűkös IT-munkaerőpiacon nagy értéket képviselnek.

A Portfolio szakcikke szerint több érv szólt volna amellett, hogy a Telekom megtartsa a kis bevételarányos nyereséggel dolgozó, a maga területén ugyanakkor piacvezető és nagy fejlődési potenciállal bíró céget, ami az óriás-vállalatcsoport hazai bevételeinek durván az egyhatodát biztosította eddig.

A lap elemzése szerint baromi nehéz megtippelni is a T-Systems piaci árát, ami számítási módtól függően 24 és 83 milliárd forint között szóródhat.

Update 1.: Rákérdeztünk arra, hogy a tranzakciót miből finanszírozzák és hogyan tervez fizetni a 4iG, a frissen befutott válasz a következő:

Az akvizíció finanszírozásában (a saját forrás mellett) hitel, várhatóan kötvény, illetve intézményi befektető bevonása is szóba jöhet. Azonban nagyon korai a tranzakció jelen fázisában ebben a kérdésben tűpontos és végleges választ adni. Az ügylet zárásakor tőzsdei társaságként a 4iG tájékoztatja majd a részvényeseket, illetve a nyilvánosságot többek között ebben a kérdésben is.

Update 2: A bejelentés miatt felfüggesztették a 4iG tőzsdei kereskedését, újraindulás után 5 perccel az árfolyam több mint 8 százalékos emelkedésben volt, a Telekom a napon belül durván 2 százalékkal erősödött.

Update 3.: Pár információ még a vevő, vagyis a 4iG tulajdoni viszonyairól. Miután   Jászai Gellért idén június közepén Mészáros Lőrinc Opus-Konzum birodalmától vásárolt 32,02 százalékos részvénycsomagot a cégben, így további ügyletekkel együtt összesen 40,2 százalékos lett a tulajdonrésze. Az ügyletek zárása után Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos, az Opus Global Nyrt. pedig 9,95 százalékos tulajdont tartottak meg a társaságban. Jászai azért mindenkit gyorsan megnyugtatott, hogy Mészáros Lőrinccel a barátsága a régi. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.