Fürgén nekilendül a hatalmas jéghegy, ami két éve szakadt le az antarktiszi jégmezőről

A táblajéghegy, amely a tudósoktól az A68 nevet kapta, 2017. július 10. és 12. között szakadt le a selfjégről, egyike az utóbbi évtizedek legnagyobbikának. Időközben a széléről már levált néhány jégtömb a műhold- és radarfelvételek tanúsága szerint. 

Az A68 sorsát azóta követik műholdakkal, hogy levált Nyugat-Antarktisz Larsen-C parti jégmezejéről, és két kutatórepülő is átrepül felette minden nap. 

A Larsen CFotó: ALI ROSE/AFP

Leszakadása óta, az elmúlt két évet az A68 nagyjából egy helyben töltötte, a kutatók feltételezése szerint zátonyra futhatott. Műholdképek alapján nemrég viszont megindult, a Weddel-tengerben indult el észak felé. És ahhoz képest, hogy kutatók a súlyát egybillió tonnára teszik, kifejezetten fürgén halad. 

A leszakadás idején

A jéghegy 160 kilométer hosszú és mindössze 200 méter széles, arányait tekintve leginkább egy bankkártyára hasonlít. A kutatókat épp ezért is lepte meg, hogy milyen kevés kár érte eddigi útja során, írja a BBC. 

Miután továbbjutott a zátonyból, egy áramlat kapta fel, és eddig nagyjából 250 kilométernyit távolodott el a jégmezőtől. 

Még a leválásakor leszakadt róla egy 13 kilométerszer 5 kilométeres darab, ez most már 110 kilométerrel odébb található meg. A Weddel-tengerből a jéghegyeket vélhetően a Nyugati-Szél-áramlás nevű tengeráramlat fogja felkapni ami végül a jéghegyátjáró névre keresztelt szakaszra viheti majd el ezt a két tömböt, és a feltételezések szerint Déli-Georgia szigete mellett akadhatnak majd meg és olvadhatnak majd el. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.