Fürgén nekilendül a hatalmas jéghegy, ami két éve szakadt le az antarktiszi jégmezőről

ÉLET
2019 július 11., 15:18
comments 173

A táblajéghegy, amely a tudósoktól az A68 nevet kapta, 2017. július 10. és 12. között szakadt le a selfjégről, egyike az utóbbi évtizedek legnagyobbikának. Időközben a széléről már levált néhány jégtömb a műhold- és radarfelvételek tanúsága szerint. 

Az A68 sorsát azóta követik műholdakkal, hogy levált Nyugat-Antarktisz Larsen-C parti jégmezejéről, és két kutatórepülő is átrepül felette minden nap. 

A Larsen C
photo_camera A Larsen C Fotó: ALI ROSE/AFP

Leszakadása óta, az elmúlt két évet az A68 nagyjából egy helyben töltötte, a kutatók feltételezése szerint zátonyra futhatott. Műholdképek alapján nemrég viszont megindult, a Weddel-tengerben indult el észak felé. És ahhoz képest, hogy kutatók a súlyát egybillió tonnára teszik, kifejezetten fürgén halad. 

A leszakadás idején
photo_camera A leszakadás idején

A jéghegy 160 kilométer hosszú és mindössze 200 méter széles, arányait tekintve leginkább egy bankkártyára hasonlít. A kutatókat épp ezért is lepte meg, hogy milyen kevés kár érte eddigi útja során, írja a BBC. 

Miután továbbjutott a zátonyból, egy áramlat kapta fel, és eddig nagyjából 250 kilométernyit távolodott el a jégmezőtől. 

Még a leválásakor leszakadt róla egy 13 kilométerszer 5 kilométeres darab, ez most már 110 kilométerrel odébb található meg. A Weddel-tengerből a jéghegyeket vélhetően a Nyugati-Szél-áramlás nevű tengeráramlat fogja felkapni ami végül a jéghegyátjáró névre keresztelt szakaszra viheti majd el ezt a két tömböt, és a feltételezések szerint Déli-Georgia szigete mellett akadhatnak majd meg és olvadhatnak majd el. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.