Már csak rövid ideig lehet megmászni Ausztrália leghíresebb szikláját, ezért hosszú sorokban tolonganak ott a turisták

Ausztrália egyik legismertebb szikláját, az Ulurút még október végéig lehet látogatni. A sziklát is magába foglaló nemzeti park vezetősége még 2017-ben döntött úgy, hogy két éven belül kitiltják a turistákat a különleges látványú képződményről. 

Most pedig, hogy közel a vég, hosszú sorokban kígyóznak a turisták, erről rengeteg fotó is készült a napokban. A világörökségi helyszínként is nyilvántartott Urulu mellett ráadásul a turisták nem viselkednek túl szépen: a beszámolók szerint szeméthalmok maradnak utánuk, és többen közülük a látogatók elől lezárt részére is benéznek a nemzeti parknak. 

A terület eredeti tulajdonosai őslakos törzsek voltak, és a szövetségük már régóta kezdeményezte, hogy a turistákat ne engedjék fel a sziklára, mivel hitviláguk szerint ez egy szakrális hely, ráadásul a szikla mászása közben rendszeresen haltak és sérültek meg turisták, ami miatt pedig felelősnek érezték magukat. Az ötvenes évek óta 37 halálesetet regisztráltak a sziklán, legutóbb egy 76 éves japán turista halt meg tavaly nyáron. 

A környékre amúgy az elmúlt években évről évre egyre több turista látogatott el, tavaly már közel 400 ezren voltak, viszont egyre kevesebben voltak, akik a szikla megmászása mellett döntöttek. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.