Nyomoz az olasz ügyészség Salviniék orosz támogatása miatt

külföld
2019 július 11., 16:34
comments 113

A milánói ügyészség vizsgálatot indított korrupció gyanújával, miután már februárban arról írtak olasz lapok, hogy Vlagyimir Putyinhoz közeli orosz szereplők egy olajüzlet keretében ígértek komoly támogatást Matteo Salvini szélsőjobboldali pártjának. 

A vizsgálat már februárban megindult, de csak csütörtökön hozták ennek tényét nyilvánosságra: Milánó főügyésze, Francesco Greco arról beszélt az olasz hírügynökségnek, hogy jelenleg annak felderítése folyik, hogy történt-e bűncselekmény. 

A bejelentés időzítése nem lehet véletlen, ugyanis szerdán a Buzzfeed hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, melyen Salvini egyik közeli szövetségese egyeztet oroszokkal erről a tranzakcióról, melynek lényege a szélsőjobboldali Liga támogatása. Erről a találkozóról már év elején írt a L’Espresso, ezt erősítette meg most hangfelvétellel a Buzzfeed. 

Ha valóban történt kifizetés az oroszok részéről, az törvénysértés az olasz jog szerint, mivel az olasz pártok nem fogadhatnak el ekkora mértékű külföldi támogatást. Az eset miatt a Guardian már februárban kereste Salvini bizalmi emberét, a Moszkvába akkreditált Gianluca Savoinit, aki akkor fake news-ként értékelte a sztorit. Salvini szerdán jogi lépéseket helyezett kilátásba a cikkeket közlő lapokkal szemben. 

Az L’Espresso cikke is kitér arra, hogy azzal kapcsolatban nincs bizonyítékuk, hogy a megegyezésre tényleg sor került, de a vádak így is súlyos kérdéseket vetnek fel a szélsőjobboldali Liga és a Kreml kapcsolatáról. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.