A BRFK dolgozója elhagyott egy pendrive-ot az összes munkatársa személyes adataival

baleset
2019 július 12., 17:55
comments 602

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 5 millió forintra bírságolta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mert egy munkatársuk januárban elvesztett egy pendrive-ot, amin rajta volt a BRFK teljes nevesített személyzeti állománytáblája, születési névük, születési idejük, anyjuk neve, TAJ-számuk, beosztásuk és munkakörük - írja az Index.

A BRFK egyik dolgozója a pendrive-ot januárban vitte magával egy értekezletre, majd a kulcskarikájára rakta. A kulcsot magával vitte szállodai szobájába is, ahonnan másnap kijelentkezett. Ezután egy gyorsétterembe ment, majd visszatért szolgálati helyére. Ekkor vette csak észre, hogy az adathordozó eltűnt. 

Még aznap jelentette az elöljárójának, hogy nyoma veszett, ami után gyors telefonálgatás következett, de hiába hívták a szállodát és a gyorsétteremet is.

A rendőr a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult. 

A pendrive azóta sem került elő. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.