Kiengedték a börtönből az eritreai férfit, akit a világ legkeresettebb embercsempészével tévesztettek össze

külföld
2019 július 12., 15:50
comments 46

A palermói bíróságon pénteken döntöttek az eritreai származású Medhanie Tesfamariam Berhe szabadlábra helyezéséről - írja a Guardian.  A férfit még 2016-ban fogták el, mert összekeverték a világ legkeresettebb embercsempészével, a Tábornok néven ismert Medhanie Yehdego Mereddel. Az akciót az olasz hatóságok brit segítséggel, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség embereivel közösen hajtották végre Szudán fővárosában, Khartoumban, 2016. május 24-én, a szudáni rendőrség tudtával és közreműködésével. A férfi elfogását akkor briliáns együttműködésnek nevezték.

Medhanie Tesfamariam Behre február 14-én a palermói bíróságon
photo_camera Medhanie Tesfamariam Behre február 14-én a palermói bíróságon Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Alfredo Montalto bíró elutasította az ügyészség követeléseit, és elrendelt Berhe azonnali szabadon engedését. Bár egy jóval kisebb súlyú vádpontban bűnösnek találták (segített egy unokatestvérének eljutni Líbiába),  de mivel már három éve ült börtönben, ezért nem szabtak rá ki büntetést. Az ítélethirdetésre Norvégiából Szicíliába utazott Berhe nővére, aki az esetet igazi rémálomnak nevezte.

A férfi 2016-os letartóztatása után alig pár óra telt el, és a valódi emberkereskedő, Mered áldozatai jelezték, hogy nem az igazi bűnöst tartóztatták le. Berhe családtagjai állítása szerint nem emberkereskedő, hanem egy eritreai menekült, aki tejtermelésből keresi a kenyerét, néha pedig asztalosként is dolgozik. 

Egy svéd dokumentumfilm szerint az igazi Mered Ugandában él, és amíg Berhe a 15 éves börtönbüntetéssel nézett szembe, ő az emberkereskedelemből szerzett pénzét költötte a kampalai éjszakai bárokban. Bár voltak tanúk, akik az elejétől állították, hogy Berhe nem az ismert bűnöző, és ezt hiába igazolta DNS-teszt is, végül még egy hanganalízist is csinálni kellett ártatlanságát bizonyítandó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.