Salvini listázni akarja az olaszországi cigánytelepek lakóit

külföld
2019 július 17., 07:52

Sajtóértesülések szerint Olaszország szélsőjobboldali belügyminisztere kedden a minisztérium helyi szervének elküldött egy levelet, melyben arra kéri a tisztviselőket, két héten belül készítsenek jelentést a környékükön lévő illegális telepekről, melyeken különböző cigány népcsoportok élnek. A telepekről készült térkép Salvini kampányának csak első lépése, a végső cél ezek kiürítése - írja a DW.

Az Európa Tanács adatai szerint Olaszországban a többi tagállamnál jóval kevesebb roma él, számukat 120-180 ezer közé teszik. Felük olasz állampolgár, akik sikeresen beilleszkedtek a társadalomba az AFP szerint. Ennek ellenére az ellenük elkövetett gyűlöletbűncselekmények száma és az előítéletesség egyre nő, főként a kevésbé szerencsések felé, akik ma is illegális telepeken, foglalt házakban élnek. 2017-ben ezeknek a csoportoknak úgy 26 ezer tagja élt táborokban és menedékhelyeken Olaszországban az Associazione 21 Luglio nevű jogvédő szervezet szerint.

Matteo Salvini azt tervezi, hogy a nem olasz cigányokat visszaküldi abba az országba, ahonnan eredetileg származnak.

A belügyminiszter idegenellenessége jól ismert, büszkén hirdeti, hogy lezárta a menekülők elől Olaszország partjait, és bár legutóbb csatát vesztett a Sea Watch kapitánya ellen, mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebb menedékkérő jusson el Olaszországig.