Újra szaporodik a kakariki karaka, a világ legbutább szárnyasának, az új-zélandi kakamadárnak egy közeli rokona

ÁLLAT
2019 július 18., 08:39
comments 168

A BBC szerint idén rekordmennyiségű, 150 kakariki karaka papagájcsibe született Új-Zélandon, ami nagyon jó hír a kihalás szélén tántorgó fajnak, aminek ma összesen talán 300 felnőtt példánya él.

Már majdnem 10 éve követem figyelemmel Új-Zéland legszerencsétlenebb állatainak, a különböző kakalakú madaraknak sorsát, mióta találkoztam néhánnyal Wellington mellett a Karori nevű nemzeti parkban, ahol ők az egyik fő attrakció.

A parkba iszonyú körülményes bejutni, több réteg zsilipkapu, ruha és táska átvizsgálás, nehogy véletlenül bevigyen magával valaki egy patkányt, vagy ilyesmit, mert azok egy perc alatt minden állatot kinyírnak odabent. Ez egyébként nagyon sok őshonos új-zélandi fajra igaz, mármint a gyarmatosítókkal érkező patkányok, macskák, kutyák iszonyú pusztítást végeztek a helyi állatvilágban.

Nem sokkal délután öt előtt mindenki elkezdett egy irányba húzni, mint kiderült akkor etetik a kakamadarat (nem a kakariki karakát, hanem egy másik fajta, rokon-kakát). Öt előtt 10 perccel már kb. száznegyven ember várakozott izgatottan suttogva egy kis tisztsás szélén, aminek a közepén volt a kakamadár etetője.

Jött egy ápoló, magokat töltött egy dobozba, mire kitotyogott a fák közül két kaka. Az etető úgy működött, hogy a madaraknak rá kellett állniuk egy korlátra, az a súlyuktól lenyomódott, és kinyitotta a rekeszt, amiben a kaja volt.

Na most abban a pillanatban, amikor a kakák végre ráálltak a nyomorult korlátra, a fák közül kirontott 200 másik galamb- meg verébszerű közmadár, akik nyilván ott várakoztak már órák óta, és gyakorlatilag egy perc alatt felzabálták a kaját a kakamadarak elől. Azok egy darabig zavartan fészkelődtek a korláton, nézegették az üres rekeszt, aztán visszamentek az erdőbe.

A harmadik ismert kakamadár faj, a kakapó is legalább ilyen szerencsétlen. Belőlük sajnos annyira kevés maradt, hogy név szerint ismerjük az összeset. 2009-ben a BBC forgatott róluk egy dokumentumfilmet, Stephen Fry össze is futott egy hímmel az erdőben, mire a kaka annyira izgatott lett, hogy megdugta az őt filmező egyik operatőr tarkóját.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.