Tavaly 164 környezetvédőt gyilkoltak meg a világban

külföld
2019 július 30., 02:50
comments 38

Legalább 164, otthonát védő környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg tavaly a világban, állítja kedden megjelent tanulmányában a Global Witness környezetvédő szervezet. Megállapításaik szerint a halálos áldozatokon túl "megszámlálhatatlanul sok" ilyen aktivistát hallgattattak el erőszakkal.

Az őshonos ararák törzsfőnöke, Tatji Arara járőrözik Para államban törzse szülőföldjén. Csak ebben az államban nyolc földvédő aktivista vesztette életét a szójaiparral vívott küzdelemben.
photo_camera Az őshonos ararák törzsfőnöke, Tatji Arara járőrözik Para államban törzse szülőföldjén. Csak ebben az államban nyolc földvédő aktivista vesztette életét a szójaiparral vívott küzdelemben. Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

Olyanokról van szó, akik azt próbálták megakadályozni, hogy lakóhelyük helyén bányát nyissanak, kiirtsák a környék erdeit, hogy a faanyagot felhasználják és az erdőt termőterületté alakítsák.

A jelentés szerint toronymagasan a Fülöp-szigetek a legveszélyesebb hely az ilyen aktivistáknak és őslakos közösségeknek, ott csak tavaly harmincukat gyilkolták meg. Kolumbiában 24-en, Indiában 23-an vesztették életüket. Arányaiban Guatemala még ezen a három országon is felülmúl, az ezekhez képest elenyésző népességű országban 16 aktivistát gyilkoltak meg.

A legvéresebb mészárlás Indiában volt, ahol Tamil Nadu államban egyszerre végeztek 13 aktivistával, miután azok egy rézbánya megnyitása ellen tiltakoztak. A brazil Para államban pedig szójaipari vállalkozók végeztek nyolc tiltakozóval. A Fülöp-szigeteken egy mészárlásban kilenc cukornádtermesztőt, köztük nőket és gyerekeket mészároltak le Negros szigetén. Később az áldozatok családját képviselő ügyvédet is agyonlőtték.

"Ez az erőszak emberi jogi válság, de mindannyiunkat fenyeget, akik a stabil klímától függünk" - Mondta a jelentésről Vicky Tauli-Corpuz, az ENSZ őslakosokkal foglalkozó különleges jelentéstevője. (Via France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.