A szibériai erdőtűz füstje már Alaszkát és Kanadát is megcsapta

katasztrófa
2019 augusztus 02., 05:52
comments 156

A NASA jelentése szerint a szibériai erdőtűzből felszálló füstfelhő a hét közepén elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét. A szibériai füst már Vancouver és Seattle felett is kimutatható volt. Szibériában közel 3 millió hektáron (30 ezer km2-en) ég a növényzet.

A NASA műholdas felvétele az erdőtűz füstjéről, ami egy viharrendszerrel keveredik
photo_camera A NASA műholdas felvétele az erdőtűz füstjéről, ami egy viharrendszerrel keveredik Fotó: Joshua Stevens/AP

Oroszország több keleti nagyvárosát is beborította a füst, ami a légi közlekedést is megzavarta. A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

photo_camera Fotó: AP

A Grrenpeace szerint tüzek a teljes emberiségre is veszélyt jelentenek, ugyanis közel 137,6 megatonna széndioxidot bocsájtanak ki, ami a duplája Ausztria éves fosszilisanyag-kibocsátásának, ezzel súlyosbítva a klímaválságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.