9,7 millió hektárnyi vadon veszett oda az Egyesült Államokban 16 év alatt

Az USA-ban csaknem 9,7 millió hektárnyi vadon (emberi beavatkozás által nem érintett terület) veszett oda 2001 és 2017 között a mezőgazdaság, az energiafejlesztés, a lakásépítés és egyéb emberi tényezők miatt, amitől az ország még sebezhetőbbé vált a klímaváltozás hatásaival szemben – derül ki egy friss, független jelentésből.

A Center for American Progress kutatóintézet szerint 2030-ig az Egyesült Államok szárazföldi és óceáni területeinek legalább 30 százalékát kellene megőrizni természetes állapotában a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak és a vadvilág kipusztulásának kivédése érdekében. A szakemberek szerint ennek teljesítéséhez szövetségi és helyi szinten is erősíteni kell a már létező környezetvédelmi irányelveket.

A kutatók a kőolaj- és földgázkitermelés, az útépítés, a lakásépítés, a mezőgazdasági termelés és az egyéb emberi tevékenységek hatásainak felbecsülésével próbálták meg kikalkulálni a természeti területek pusztulásának ütemét.

Az USA szárazföldi területeinek 12 százalékát teszik ki a nemzeti parkok, ősparkok és egyéb védett területek, míg az óceáni területek 26 százaléka élvez védelmet a kőolaj- és földgázkitermeléstől.

Grizzly medve a Yellowstone Nemzeti ParkbanFotó: James Hager/robertharding

A tanulmány szerint az Egyesült Államok olyan korszakba lép, amiben az eddigieknél sokkal jobban rá lesz utalva a természeti világ stabilitására a gazdasági fejlődés, a közösségek egészségének védelme és a klímaváltozás hatásainak kezelése tekintetében.

Az emberi beavatkozástól mentes természeti területek hanyatlása az Egyesült Államok déli és középnyugati részén a legsúlyosabb, a városok, a földművelés, az utak, az erőművek és egyéb fejlesztések területi kiterjedésének növekedése miatt. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.