Az Egyesült Államok zároltatja a venezuelai kormány összes vagyonát

Juan Guaidót támogató tüntetők Caracas utcáin 2019. április 6-ánFotó: Rafael Briceno Sierralta/Anadolu Agency

A sorozatos emberi jogi visszaélések, Juan Guaidó ideiglenes elnök és a venezuelai nemzetgyűlés akadályozása, a sajtószabadság korlátozása, valamint a sorozatos és önkényes bebörtönzések miatt Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, hogy a már eddig meghozott szankciókon túl teljes embargót vet ki Venezuela országára, és zároltatja a venezuelai kormány vagyonelemeit. 

Az elnök, hogy nyomatékot adjon a döntésnek, mindezt kivételesen nem a Twitteren, hanem közleményben jelentette be. A rendelet, amiről az elnök előzetesen tájékoztatta a Nancy Pelosi által vezetett képviselőházat, azt deklarálja, hogy a venezuelai kormány semmilyen vagyonelemét nem lehet kivinni vagy kiutalni országból. 

Az Egyesült Államok, az ENSZ-országok többségével együtt, Guaidót ismeri el Venezuela átmeneti vezetőjeként, de Nicolas Maduro nem hajlandó átadni a hatalmat a januárban demokratikusan megválasztott ellenzék vezetőjének. Kína és Oroszország Maduro pártján állnak. 

A tiltás alól egyedül az amerikai kormány hivatalos ügyletei, valamint a humanitárius célú tranzakciók nyerhetnek felmentést. 

Venezuelában a belpolitikai feszültségek miatt polgárháborúhoz közelítő állapotok uralkodnak. A választások óta 1 millió ember hagyta el az országot, de összesen már több mint 4 millió venezuelai menekült a hazájából. (CNN)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.