Lemond az USA moszkvai nagykövete

külföld
2019 augusztus 06., 17:21
comments 37

Benyújtotta a lemondását Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete. A Donald Trump amerikai elnökhöz címzett lemondó levelét a Hill hozta nyilvánosságra.

A diplomata a levélben teljes körű segítségét ígérte leendő utódjának, hogy az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen és – mint írta – „külpolitikai céljainkra összpontosíthassunk”.

Az 59 éves Jon Huntsman lemondása október 3-tól lép érvénybe. A várható távozásáról a napokban már jelentek meg értesülések az amerikai sajtóban. A hét végén például a CNN közölte, hogy információi szerint Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtökön – amikor Trump amerikai segítséget ajánlott Moszkvának a szibériai erdőtüzek oltásához – telefonon egyeztetett egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is.

A CNN akkor azt közölte: Trump és Putyin ugyan megvitatta, hogy nemsokára új nagykövetet kell küldeni Oroszországba, de konkrét személyi javaslatokról nem esett szó. Trump a telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta: „rövid, de jó” beszélgetést folytatott Putyinnal, viszont nem tett említést új amerikai nagykövet kinevezéséről.

Jon Huntsman a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán 2017. szeptember 19-én.
photo_camera Jon Huntsman a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán 2017. szeptember 19-én. Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Jon Huntsman republikánus politikus, 2004 és 2008 között Utah állam kormányzója volt, majd többszörös nagykövet, a 2012-es elnökválasztáson pedig pártja egyik elnökjelölt-aspiránsa. Moszkvában 2017 óta ő az amerikai nagykövet. Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben ő és a felesége egy sor olyan rendezvényt szervezett, illetve látogatást tett, amit sokan úgy értelmeztek, hogy a házaspár végleg el akarja hagyni Moszkvát.

A távozó diplomata munkájával kapcsolatban soha nem fogalmazódtak meg kifogások. Elemzők szerint a távozása hátterében egészségi állapota lehet. Jon Huntsman tavaly novemberben hozta nyilvánosságra, hogy előrehaladott bőrrákot diagnosztizáltak nála. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.