Váratlan: csúsznak a 3-as metró felújítási munkálatai

Már most késésben vannak Fotó: Kiss Bence/444

A Menedzsment Fórum kérdésére a BKV elismerte, hogy már most három hónapos csúszásban van a 3-as metró felújítása ahhoz képest, amit Tarlós István főpolgármester előrevetített. 

A gazdasági lap kérdésére a közlekedési vállalat azt írta, hogy az épp felújítás alatt álló déli szakasz átadása 2020 végén várható, míg a városvezető eredetileg jövő év harmadik negyedévét tűzte ki céldátumként.

A cikk emlékeztet rá, hogy a középső szakasz átadását a város 2022 közepére tette, de egyelőre még kivitelező sincs a munkára, jóllehet ez a legkritikusabb állapotban lévő szakasza a vasúti rendszernek. A 38 hónaposra tervezett munka céldátuma már most sem látszik tarthatónak.

A Menedzsment Fórum szerint a csúszás egyik oka, hogy meglehetősen lomha tempóban zajlik, mindösszesen egy műszakban zajlik a munka mind az észak, mind a déli vonalon. 

Az észak-déli vonal Budapest egyik legsűrűbben használt, munkanapokon mintegy 500 ezer ember által igénybe vett közösségi közlekedés eszköz; a pótlóbuszok pedig nem csak az utasoknak kényelmetlenek, és környezetszennyezőek, de üzembe állításuk komoly extra kiadást jelentenek az önkormányzatnak és a BKV-nak. 

De a lap értesülései szerint az északi szakaszon is csak egy műszakban zajlik a munka, pedig ott nem szükséges naponta kétszer biztosítani a járművek áthaladását, mint a délin, ahol az egyik sínpárt hajnalra illetve estére szabaddá kell tenni, hogy a szerelvények visszatérhessenek a bázisra a kötelező éjszakai átvizsgálásra. (mfor.hu)