Bolsonaro szerint elég csak kétnaponta szarni a környezet védelméért

külföld
2019 augusztus 10., 15:50
comments 141

A német kormány befagyasztja a brazil erdőket és a faji sokszínűséget védő projektek támogatását a fokozódó fakitermelés miatt.

A Tagesspiegel szerint első lépésben kb. 35 millió eurós (11,4 milliárd forintos) összegről van szó. Az ún. Amazon Fund keretében Norvégiától, Németországtól és más országok civil szervezeteitől több 100 millió euró érkezik évente az Amazonas és környékének védelmére. A német kormány az alapba eddig 55 millió eurót fizetett be, Norvégia 8 milliárd koronát (260 milliárd forintot).

A pénzzel az alap az esőerdők kitermelését akarja megállítani, az újraerdősítést finanszírozni és az őslakos népeket támogatni. Legutóbb az új brazil elnök, Jair Bolsonaro azon terve keltett felháborodást, hogy a pénzt a földművesek kártérítésére is használják.

„A brazil kormány politikája miatt kétségessé válik, megvalósulhat-e az erdőirtási arányok következetes csökkenése” – mondta Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter. A minisztérium szerint felül kell vizsgálni Németország további szerepét az Amazon Fundban.

photo_camera Fotó: Mauro Pimentel/AFP

Az alap a 2008-as létrehozása óta a befizetéseknek köszönhetően a fakitermelés és erdőirtás mértékét jelző számok jelentősen visszaestek, de Jair Bolsonaro hivatalba lépése óta a trend megfordult, az új brazil „"Brazília belső ügyeibe való beavatkozást” is kritizálta.

Bár Bolsonaro kormánya a párizsi klímaegyezmény keretében arra kötelezte magát, hogy 2030-ra nullára csökkenti az illegális fakitermelés mértékét, és nagy kiterjedésű erdősítési tevékenységet folytat, a valóság egészen más. Bolsonaro egyik legnagyobb támogatója a mezőgazdasági lobbi. Az elnök nem jelöl ki újabb természetvédelmi területeket, további erdőirtásokra ad engedélyt, és erőteljesebb mértékben kívánja hasznosítani az Amazonas régióját.

Júliusban a fakitermelés mértéke az egy évvel korábbihoz képest 278 százalékkal nőtt, szakértők szerint olyan ütemben irtják az őserdőt, hogy az összeomlás lassan megállíthatatlan lesz. Az Amazonas-régió nagy területeit használják haszonállatok tenyésztésére és takarmánynövények termesztésére. Az elmúlt 50 évben az esőerdő 17 százaléka tűnt el. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha a veszteség mértéke eléri a 20-25 százalékot, a Föld zöld tüdeje hatalmas szavannává változhat.

photo_camera Fotó: Leo Correa/AP

Bolsonaro az erről szóló tudósítások miatt bosszúból közölte, hogy megfosztaná a brazil sajtót bevételei egy részétől. Legújabban pedig, miután arról érdeklődött egy újságíró, hogy hogyan egyeztethető össze a környezetvédelem a mezőgazdaság serkentésével, amikor az utóbbi felelős a Föld üvegházhatású gázainak negyedéért, az elnök azt mondta: „Elég kicsit kevesebbet enni. Maga környezetszennyezésről beszél. Elég, ha csak minden második nap kakálnak. Az jobb lesz az egész világnak.” (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.