TGM: Mégiscsak az a látszat, hogy ha Lovasi nótázik az orbánfeszten, mégsincs nagy baj a rezsimmel

popzene
2019 augusztus 13., 09:12
comments 544

Lovasi András, a Kiscsillag frontembere Tusványoson a 444 kérdéseire arról beszélt, hogy miért lép fel Tusványoson, és azt mondta: Közben szívből gyűlölöm a pártpolitika kicsinyességét, és a szélsőliberális hörgést, ami ugyanannyira meg akarja mondani nekem, hogyan viselkedjek, mint ahogy a szélsőjobbosok meg akarják.”

Tamás Gáspár Miklós filozófus egy válaszcikkben azt írta: „A legtöbb embernek nincs meg az a luxusprivilégiuma, hogy a »szélsőliberálisok« is belehörögjenek a múzsaiságába. A legtöbb honfitársunk nem is akad össze hörgő »szélsőliberálisokkal«, csak a kormányablakkal. Egész megyék vannak, ahol egyetlen »szélsőliberális« se hörög.”

Lovasi erre válaszul azt írta: bár mára „az egész popműfaj társadalmi mozgósító ereje (is) fájdalmasan megkopott azóta, és mivel nem az Arany-féle velszi bárdok mártírhalála jutott osztályrészemül Tusnádon, hanem életben hagyott ez a ravasz NER, továbbra sincs jobb ötletem, mi a fene lehetne ezen kívül a dolgunk nekünk, énekeseknek”.

TGM most a HVG-n újabb cikkben reagált a rá reagáló Lovasira. Azt írja, Lovasinak „igaza van, mert az általa bírált írásom csakugyan nem őróla szól, emiatt kár megsértődni, hanem egy problémáról”, de továbbra is úgy gondolja, hogy „a mai magyar reakció, sovinizmus és antidemokratizmus évenkénti ünnepére nem helyes elmenni”.

Szerinte „igyekeznünk kell a lehetőségig függetlennek maradni attól a rendszertől, amely sikereivel és népszerűségével együtt (amelyet nem tagadunk) szemben áll meggyőződésünkkel és (szerintem) a magyar nép érdekével és becsületével”. Úgy véli:

„Lovasi nagyon fontos többeknek, akik fontosak nekem. Így hát közvetve nekem is. Kifejeztem csalódottságomat néhány ironikus mondattal, ennyi az egész, nem kell úgy odalenni; az is lehet, hogy tévedés volt. De jó lenne szerintem, ha nem éreznénk normálisnak, ha a féldiktatúra összhangzatába beleolvad a szabad kétely hangja mint alárendelt díszítőelem. Mert mégiscsak az a látszat: ha Lovasi nótázik az orbánfeszten, mégsincs nagy baj a rezsimmel.”

TGM szerint senki sem írhatja elő Lovasinak vagy másnak, hol zenéljen, hol ne. „Jó, hát Lovasi elment Tusnádra, nem mondott és nem énekelt mást, mint máskor. Nem nagy ügy. Nem tragédia” – írja TGM.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.