Putyin a moszkvai tüntetésekről: „Nem toleráljuk a zavargásokat”

külföld
2019 augusztus 20., 06:03
comments 157
photo_camera Fotó: GERARD JULIEN/AFP

A francia elnök nyári rezidenciáján vendégeskedett Vlagyimir Putyin, és első alkalommal reagált a hetek óta tartó moszkvai tüntetésekre. A független jelöltek kizárása az önkormányzati választásokról 2012 óta nem látott demonstrációkat váltott ki, és a világsajtó azóta tele van a részben engedélyezett, részben betiltott rendezvényeken alkalmazott rendőri erőszak képeivel.

A Bréganconban tartott találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Macron arra figyelmeztette Putyint, hogy Moszkvának tartania kell magát az alapvető demokratikus elvekhez. A gyülekezési szabadság, a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság és a választásokon való indulás szabadsága mind olyan értékek, amelyeket Oroszországnak - ahogy az Európa Tanács minden tagjának - teljes mértékben tiszteletben kell tartania. 

Őrizetbe vétel a július 27-ei tüntetésen
photo_camera Őrizetbe vétel a július 27-ei tüntetésen Fotó: Alekszandr Zemljanicsenko/AP

Erre Putyin párhuzamot vont: Oroszország nem akar olyan helyzetet, mint ami Franciaországban kialakult a sárgamellényesek tüntetésein. „Mindent meg fogunk tenni, hogy a belpolitikai helyzetünket szigorúan a törvényes kereteken belül tartsuk. Az embereknek joguk van ahhoz, hogy a jogszabályok adta lehetőségeken belül békésen tiltakozzanak, és a hatóságoknak ezt a jogot biztosítani is kell. Viszont senkinek nincs joga a törvényeket megsérteni, ha ez megtörténik, akkor felelnie kell érte” - hangsúlyozta. 

A zavargásokat nem fogjuk tolerálni - fenyegette meg a kormánymédiában zavargóknak titulált, a francia sárgamellényesekkel szemben szigorúan erőszakmentes orosz tüntetőket.

Macron azt a magas labdát csapta le, hogy a hasonlat sántít, mert a sárgamellényesek legalább szabadon indulhattak az európai parlamenti választásokon, és szabadon indulhatnak majd az önkormányzati választásokon, és szerinte ez így is van rendjén.

photo_camera Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

A G7-csúcs előtti kétoldalú találkozó része Marcon azon erőfeszítéseinek, hogy Európa új erős embereként pozicionálja magát, illetve párbeszédet folytasson Oroszországgal, miközben fenntartja bírálatait. A két nagy  közös téma Szíria és Ukrajna volt, és az utóbbiban mintha látszana előrelépés. Macron és Putyin ugyanis egyaránt hangsúlyozta a normandiai négyek - azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - tanácskozásának felújítását. 

Macron amellett érvelt, hogy a normandiai négyek következő egyeztetését a következő hetekben meg kellene tartani, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztásával a helyzet szerinte teljesen megváltozott. Putyin is azt hangsúlyozta, hogy Zelenszkij újra mozgásba lendítheti a befagyasztott béketervet, és az új ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései „óvatos optimizmusra” adnak okot. Oroszország is nyitott a normandiai négyek tanácskozásainak felújítására, nem is lát más alternatívát, de csak akkor látja értelmét egy újabb találkozónak, ha azon konkrét eredményeket is el tudnak érni. (Politico, Financial Times, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.