Tiltakozik a Mazsihisz, amiért Rétvári Bence és Schmidt Mária egy antiszemita szerzetesnek állítottak szobrot

politika
2019 szeptember 04., 05:12

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerdán közleményben tiltakozott, amiért Rétvári Bence államtitkár, Schmidt Mária kormánybiztos és Fördős Attila polgármester a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitóján átadták Kornis Gyula szobrát

A Mazsihisz szerint ezzel kormánytagok és neves vendégek jelenlétében egy olyan politikusnak állítottak emléket, aki majd egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül.

Rétvári Bence és Schmidt Mária a szobor felszentelésénél
photo_camera Rétvári Bence és Schmidt Mária a szobor felszentelésénél Fotó: Rétvári Bence/Facebook

Kornis egyike volt azoknak, akik hittek abban, hogy a magyar oktatási rendszerből és a magyar élet minél több területéről el kell távolítani a zsidó származású vagy zsidó vallású embereket. Kornis antiszemitizmusa felvállalt és közismert volt. Szobrát társadalmi egyeztetés nélkül állították fel. Az ötletgazda, a döntéshozó és a kivitelező érzéketlen volt mindazon magyarokra - köztük a még velünk lévő négyezer holokauszt túlélőre és családtagjaira - akik bántónak találják ezt a gesztust. Nem ez az első eset, hogy ezt tapasztaljuk. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra is a leghatározottabban tiltakozik az arra méltatlan politikusok rehabilitálása miatt. Sajnáljuk, hogy ismét így történt. Szomorúak vagyunk” - írta közleményében a Mazsihisz.

A szoboravatás miatt a Mérce idézett Kornis Gyula műveiből, aki 1921-ben olyanokat írt, hogy „a zsidóság Keletről szabadon beözönölve, békésen először elhódította a magyarság anyagi, majd szellemi kultúráját. […] Fajával veleszületett radikalizmusa és utilitarizmusa egy félszázad alatt a magyarság szellemét megrontotta”. Ugyanakkor megjegyezték, hogy „a zsidósághoz való hozzáállása ellenére következetesen náciellenes nézeteket vallott”. Kornist előbb a Gestapo tartóztatta le, majd a kommunisták kitelepítették. 

Az avatáson Rétvári helyi hősnek nevezte Kornist, aki „itt született, itt nevelkedett, itt választották országgyűlési képviselőnek”. Schmidt Mária pedig arról beszélt, hogy „híven piarista tanulmányaihoz is, mindig a nemzet érdekét nézte, ennek szellemében politizált, beszélt és tanított, példát adott mindenkinek, hogy nincs megalkuvás, nincs félelem, csak bátorság van és tisztesség”.