Tiltakozik a Mazsihisz, amiért Rétvári Bence és Schmidt Mária egy antiszemita szerzetesnek állítottak szobrot

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerdán közleményben tiltakozott, amiért Rétvári Bence államtitkár, Schmidt Mária kormánybiztos és Fördős Attila polgármester a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitóján átadták Kornis Gyula szobrát

A Mazsihisz szerint ezzel kormánytagok és neves vendégek jelenlétében egy olyan politikusnak állítottak emléket, aki majd egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül.

Rétvári Bence és Schmidt Mária a szobor felszentelésénélFotó: Rétvári Bence/Facebook

Kornis egyike volt azoknak, akik hittek abban, hogy a magyar oktatási rendszerből és a magyar élet minél több területéről el kell távolítani a zsidó származású vagy zsidó vallású embereket. Kornis antiszemitizmusa felvállalt és közismert volt. Szobrát társadalmi egyeztetés nélkül állították fel. Az ötletgazda, a döntéshozó és a kivitelező érzéketlen volt mindazon magyarokra - köztük a még velünk lévő négyezer holokauszt túlélőre és családtagjaira - akik bántónak találják ezt a gesztust. Nem ez az első eset, hogy ezt tapasztaljuk. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra is a leghatározottabban tiltakozik az arra méltatlan politikusok rehabilitálása miatt. Sajnáljuk, hogy ismét így történt. Szomorúak vagyunk” - írta közleményében a Mazsihisz.

A szoboravatás miatt a Mérce idézett Kornis Gyula műveiből, aki 1921-ben olyanokat írt, hogy „a zsidóság Keletről szabadon beözönölve, békésen először elhódította a magyarság anyagi, majd szellemi kultúráját. […] Fajával veleszületett radikalizmusa és utilitarizmusa egy félszázad alatt a magyarság szellemét megrontotta”. Ugyanakkor megjegyezték, hogy „a zsidósághoz való hozzáállása ellenére következetesen náciellenes nézeteket vallott”. Kornist előbb a Gestapo tartóztatta le, majd a kommunisták kitelepítették. 

Az avatáson Rétvári helyi hősnek nevezte Kornist, aki „itt született, itt nevelkedett, itt választották országgyűlési képviselőnek”. Schmidt Mária pedig arról beszélt, hogy „híven piarista tanulmányaihoz is, mindig a nemzet érdekét nézte, ennek szellemében politizált, beszélt és tanított, példát adott mindenkinek, hogy nincs megalkuvás, nincs félelem, csak bátorság van és tisztesség”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér